Business Hi-Tech

Internetul de tip "anywhere", inca in stand-by

22.02.2006, 21:39 27

Accesul wireless la Internet pe intreaga suprafata a marilor orase este sus pe lista autoritatilor din intreaga lume.

Pana la realizare mai este insa cale lunga. Care sunt motivele?

San Francisco este, probabil, orasul cu cea mai mare raspandire din lume a punctelor Wi-Fi de acces la Internet prin unde radio - peste 90% din suprafata se afla in aria de acoperire a asa-numitelor hotspot-uri.

Aparent este un rai al comunicatiilor si un model pentru orice oras din lume, insa la o privire mai atenta se poate observa ca realitatea nu este chiar atat de roz precum in reclamele furnizorilor de servicii de acces Wi-Fi. Cel putin deocamdata.

In San Francisco exista 839 de hotspot-uri Wi-Fi (puncte unde se afla antene radio care permit conectarea la Internet a oricarui echipament compatibil - laptop-uri, PDA-uri si, mai nou, telefoane mobile), conform site-ului HotSpot Haven.

Spre comparatie, capitala Statelor Unite, Washington, este listata cu doar 294 de astfel de locatii.

Din motive pur statistice, se poate mentiona ca in Romania nu exista mai mult de cateva zeci de hotspot-uri, in principal in hoteluri si unele restaurante sau cafenele.

Cum arata totusi un oras aproape 100% conectat Wi-Fi?

Evident, posibilitatile de conectare la Internet sunt extrem de numeroase. In San Francisco, de pilda, un oras de dimensiuni comparabile cu Bucurestiul, este un lucru obisnuit ca, la etajul 20 al oricarui hotel din centru, sa va aflati in aria de acoperire a cel putin 5-6 hotspot-uri. De asemenea, atunci cand aveti de pierdut cateva minute asteptand pe cineva intr-un parc, puteti deschide laptopul pentru a verifica rapid e-mailul.

Reversul monedei este prezent, totusi. Din cele aproape 900 de hotspot-uri din orasul american, numai o treime sunt cu acces gratuit, conform site-ului HotSpot Haven. Restul sunt puncte de acces securizate (pentru uzul intern al unor companii) sau cu plata (ale unor furnizori de servicii Internet care vor sa obtina si bani din aceste servicii).

Mai mult, daca laptopul va indica faptul ca aveti o multime de puncte de acces in jur, nu va grabiti sa va bucurati. S-ar putea sa dureze chiar si un sfert de ora pana cand gasiti unul care sa si functioneze cum trebuie - exista hotspot-uri care permit conectarea dar, din cauza distantei prea mari sau a problemelor de configurare, transferul de date nu merge.

Mai exista si situatia in care, cu toate ca va aflati in zone unde accesul Wi-Fi este garantat (cum ar fi in marile sali de conferinte), Internetul sa nu functioneze. Motivul? Prea multi oameni care incearca sa se conecteze simultan.

In plus, daca va aflati in masina in trecere printr-un oras acoperit integral de Wi-Fi, nu va imaginati ca veti avea conectare non-stop la Internet.

Una din problemele tehnologiei actuale, pe care ar putea-o rezolva viitoarea versiune WiMax, este faptul ca la trecerea dintr-o zona de acoperire in alta semnalul se intrerupe, fiind necesara reconectarea.

WiMax promite insa arii de acoperire mult mai mari (chiar cativa kilometri, fata de cateva zeci de metri in cazul Wi-Fi), ceea ce ar insemna ca un oras ca Bucurestiul ar putea fi acoperit integral cu doar cateva antene. De altfel, in piata se vehiculeaza deja informatia ca Bucurestiul va atinge acest stadiu nu mai tarziu de finalul anului viitor. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO