Business Hi-Tech

Internetul in 2004: hackeri, virusi, spam si pacaleli costisitoare

30.12.2004, 00:00 36

Anul care tocmai se incheie a fost unul bogat in amenintari legate de securitatea informatica, crescand semnificativ numarul incidentelor in care companiile au pierdut bani.
Numarul total de virusi a trecut cu brio de 100.000, cu mai bine de 50% mai multi decat la finalul anului 2003, scrie editia online a BBC. Mesajele e-mail cu un pronuntat caracter comercial, insa nesolicitate (spam) , reprezinta acum aproape 70% din totalul scrisorilor electronice primite de utilizatori zilnic. Iar numarul de "pacaleli" care au ca scop furtul de date personale (parole, acces la conturi bancare, carti de credit sau sisteme de plati online) a crescut cu 30% fata de anul trecut.
Specialistii in securitate informatica spun ca in 2004 au crescut de asemenea atacurile piratilor Internetului asupra serverelor companiilor si institutiilor. Asta chiar daca majoritatea hackerilor raman adolescentii si copiii. "Faptul ca din aceasta activitate ajung sa castige bani ii indeamna pe multi specialisti spre activitati ilegale", a apreciat un consultant al companiei specializate in protectia sistemelor informatice Sophos.
Cel mai simplu exemplu este cel legat de activitatile de "phishing" - pacalirea utilizatorului pentru a-l face sa dezvaluie informatii de identitate care nu ar trebui nicicum impartasite unui strain. Numarul mesajelor e-mail de acest gen a crescut cu 500% anul trecut. Majoritatea par a fi de la institutii bancare sau companii care au activitati pe Internet si solicita utilizatorului sa completeze un formular cu parola de acces la cont "pentru ca datele existente s-au ratacit". Cei care au completat si au trimis aceste formulare falsificate, au descoperit ulterior ca le-au disparut banii din conturi.
Exista de asemenea numeroase noi versiuni ale celebrei scrisori nigeriene. Oamenii afla cu surprindere ca sunt contactati de o "ruda" al unui fost dictator african, director de banca sau de firma petroliera si asa mai departe, care vrea sa "spele" cateva milioane de dolari. Cei care intra in contact cu astfel de indivizi sunt intai pacaliti sa cheltuie sume enorme petnru a intra in posesia banilor promisi, apoi sunt santajati sau chiar jefuiti daca fac imprudenta de a calatori in Nigeria sau alte asemenea state. A aparut si o varianta mai noua a acestui mesaj care spune ca "ai castigat" milioane de euro la o loterie online din cine stie ce tara. Bineinteles, trebuie sa platesti pentru a ridica miraculosul castig, care in final nu exista.
A crescut de asemenea anul acesta numarul programelor care exploateaza vulnerabilitati din sistemele de operare ale computerelor, cu ajutorul carora piratii Netului afla diverse informatii sensibile sau chiar pot lansa atacuri devastatoare asupra unor site-uri de Internet.
Ingrijorator in aces moment este faptul ca virusii au inceput sa fie transmisi prin simpla accesare a unui site sau vizionarea unei fotografii digitale sau pur si simplu pot veni prin gaurile de securitate din sistemul de operare daca acel computer nu este protejat. Deja sunt virusi care stiu sa blocheze aplicatiile de securitate care nu sunt "la zi". Iar toate aceste neplaceri de pe computer se muta acum spre telefoanele mobile inteligente si echipamentele mobile de buzunar. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO