Business Hi-Tech

Inundate de cash, multe start-up-uri din Silicon Valley au senzaţia falsă că au dat lovitura

Marc Andreessen. AFP/Mediafax Foto

Marc Andreessen. AFP/Mediafax Foto

Autor: Adrian Seceleanu

29.09.2014, 00:03 787

Multe dintre start-up-urile din Silicon Valley care au reuşit să atragă fonduri semnificative de la investitori sunt orbite de fluxurile de cash şi au senzaţia falsă că au dat lovitura fără a mai da atenţie businessului în sine riscând astfel să dispară atunci când situaţia de pe piaţă se va schimba, afirmă Marc Andreessen, unul dintre pionierii industriei de internet, care este în prezent coproprietar al unui fond de investiţii specializat în tehnologie şi membru în board-ul mai multor companii, printre care se numără şi Facebook.

„Când piaţa se va schimba, şi se va schimba, vom vedea cine a înotat fără lenjerie“, a scris Andreessen pe re­ţea­ua socială Twitter, adăugând că în opinia sa multe companii se vor «vaporiza», subliniază Bloomberg. După ce obţin finanţare multe start-up-uri au un sentiment fals de securitate dat de birourile mai bune şi numărul mai ridicat de oameni. „Mai mulţi oameni, birouri mari şi strălucitoare, un cost ridicat de cheltuieli egal un sentiment fals de «am dat lovitura!» care înlătură presiunea de a livra rezultate reale. Numărul mai mare de angajaţi îngreunează comunicarea şi încetineşte întreg businessul“, a adăugat el.

Andreessen se alătură astfel unui cor de investitori care avertizează asupra iminenţei formării unei bule în Silicon Valley, unde fondurile şi investitorii individuali concurează pentru a identifica şi finanţa start-up-uri.

În prima jumătate a acestui an 14 companii de tehnologie din SUA au fost evaluate la un miliard de dolari sau mai mult, un număr de peste două ori mai mare decât în 2013, conform companiei de analiză CB Insights.

Andreessen a devenit cunoscut după ce a fost unul dintre autorii Mosaic, primul browser de internet folosit la scară largă. Mosaic a fost ulterior redenumit sub brandul Netscape.

La începutul acestui an Andreessen declara pentru WSJ că fluxurile semnificative de capital atrase de diferite companii de software şi online care au încă dificultăţi în a obţine venituri nu reprezintă un fenomen de masă care anunţă formarea unei „bule“ ce riscă să se spargă în curând, ci doar o tendinţă relativ izolată, care vizează doar un număr mic de companii - care, dacă într-adevăr vor dovedi în timp că pot face bani, vor deveni „enorm“ de valoroase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO