Business Hi-Tech

Jumatate din pamanteni vor avea celular in 2015

27.02.2004, 00:00 13

Jumatate din populatia lumii va comunica peste zece ani cu ajutorul telefonului mobil, cu alte cuvinte vor fi de vreo trei ori mai multi utilizatori decat in prezent, a apreciat seful Nokia, Jorma Ollila.
El a prognozat de asemenea ca numarul clientilor companiilor de telefonie mobila va creste la doua miliardepana in 2008, fata de 1,3 milairde in prezent. "Telefonia mobila poate deveni accesibila unei jumatati din populatia globului, pana in 2015. Acest fapt ar putea echivala cu un numar de aproape patru miliarde de utilizatori", a explicat Ollila.
Seful Nokia a precizat ca, cea mai importanta contributie la aceasta crestere o vor avea pietele emergente, cu precadere China, Indonezia, India, Brazilia si Rusia. In urma cu doi ani, China a detronat Statele Unite, devenind cea mai mare piata de telefonie mobila din lume.
Jorma Ollila a declarat ca pe viitor traficul convorbirilor efectuate cu ajutorul telefoanelor mobile va depasi volumul inregistrat in retelele de telefonie fixa. El a precizat ca aceasta situatie a fost deja semnalata in Italia, Cehia si Portugalia.
Declaratiile sefului Nokia au fost sustinute si de directorul de operatiuni (COO) al Texas Instruments (TI), care precizat insa ca solutia pentru a atrage inca un miliard de utilizatori este imbunatatirea tehnologiei. Cel mai mare furnizor de cipuri folosite in sectorul de comunicatii fara fir, TI lucreaza acum la semiconductori mai ieftini si mai performanti. Seful TI a apreciat ca noile componente ar putea aduce pretul terminalelor sub 50 de dolari. El s-a referit aici la celularele echipate cu camera de luat vederi si capabile sa acceseze Internetul.
Responsabilul TI a mai amintit ca in urma cu numai noua ani, respectiv in 1995, industria de profil isi punea intrebarea daca va reusi sa atraga 200 de milioane de clienti, iar acum a depasit de sase ori aceasta cifra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO