Business Hi-Tech

Licitaţia de 700 mil. euro: Semne că ar putea participa companii din ţări precum Arabia Saudită, Canada, Brazilia sau China

Licitaţia de 700 mil. euro: Semne că ar putea participa companii din ţări precum Arabia Saudită, Canada, Brazilia sau China

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

24.07.2012, 20:13 1227

Din întrebările puse către ANCOM de operatorii interesaţi să participe la cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României rezultă că la "competiţie" ar putea participa operatori sau companii din ţări precum Canada, Vietnam, Arabia Saudită, Brazilia sau China.

Întrebarea adresată ANCOM de o companie nenominalizată, şi care arată că există această posibilitate este următoarea: "Care este procedura de legalizare a unor documente pentru un stat ce nu este parte a Convenţiei de la Haga din 5 octombrie 1961?". Printre ţările care nu au semnat Convenţia de la Haga privind recunoaşterea reciprocă a actelor şi pentru care este nevoie de supralegalizarea actelor se numără Canada, Vietnam, Arabia Saudită, Brazilia sau China.

Răspunsul ANCOM la întrebare a fost următorul: "În ţările care nu sunt semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961, documentele redactate în limba străină vor fi autentificate de un notar local, supralegalizate de instituţiile competente din statul în cauză, traduse în limba română, şi apoi vor fi legalizate de ambasada sau consulatul român din acel stat".

Pe piaţă circulă zvonuri privind participarea la licitaţie a unor companii din China încă dinaintea lansării oficiale a licitaţiei dar momentan nu există nicio confirmare oficială a acestei intenţii.

Zvonurile au fost alimentate şi de o declaraţie făcută în luna martie 2012 de Marius Fecioru, la acea dată secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor. "China Mobile, AT&T, M3 Group şi Telenor şi-au manifestat interesul de a intra pe piaţă", declarase la acea dată Fecioru.

În interviul acordat ZF luna trecută în legătură cu licitaţia Cătălin Marinescu, preşedintele instituţiei, a evitat un răspuns. "Prognoze dacă vine un operator nou sau nu la licitaţie nu pot să fac. Au fost cereri de informaţii, dar rămâne la aprecierea fiecărui operator dacă vine sau nu la licitaţie."

El a menţionat că la finele acestui an se organizează mai multe licitaţii telecom în Europa, astfel că operatorii vor avea de ales între mai multe pieţe. "Simultan cu noi are loc şi licitaţia de spectru din Irlanda.

Probabil că undeva pe finele licitaţiei din România vor începe şi competiţiile din Cehia, din Slovacia, din Olanda. Mai spre finele anului va avea loc şi licitaţia din Marea Britanie deci există o ofertă foarte diversificată numai pe continentul european."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO