Business Hi-Tech

Lupta intre operatori: cum sa scapam utilizatorii de Internet de fire

03.11.2004, 00:00 19



Dupa ce ani de lupta pentru conectarea a cat mai multi utilizatori la firul catre Internet, situatia se schimba radical - batalia este pentru a scapa de aceste fir. Iar aici intra in joc operatorii de telefonie mobila, primii care au lansat servicii de acest gen.



In primul rand, posesorii de laptop pot fi fericiti: de acum inainte dispun si ei de servicii de acces de mare viteza la Internet, oriunde ar calatori in tara si chiar in strainatate. Serviciile, lansate in aceasta toamna, sunt extrem de tentante pentru oamenii de afaceri si profesionistii care calatoresc mult, insa cu siguranta vor fi o atractie si pentru pasionatii de Internet si jocuri video. De asemenea, conexiunea de mare viteza permite accesarea de servicii multimedia, dar nu lipseste nici telefonia pe Internet.





Nevoia de noi tehnologii este reala



In conditiile in care vanzarile de laptopuri au crescut anul acesta, saltul fiind de peste 100% fata de anul trecut, oamenii folosesc din ce in ce mai mult sistemele de conectare la Internet mobile. Cel mai popular ramane deocamdata (GPRS - General Packet Radio Service), care este disponibil tuturor abonatilor GSM. Acesta permite accesarea Internetului si citirea e-mailului, la o viteza de 53,6 kbps, comparabila cu sistemul de acces dial-up.



Tocmai pentru ca viteza nu multumeste pe deplin utilizatorii, operatorii au inceput sa se gandeasca la alternative. Surprinzator, la inceput au fost punctele de conectare Wi-Fi (prin unde radio). Atat Connex, cat si Orange, au lansat astfel de puncte de acces in hoteluri si resorturi de lux. Desi este un serviciu de mare viteza, conectarea Wi-Fi nu ofera acoperire decat in zone limitate. Lucru ce a limitat si numarul de utilziatori si posibilitatile de a genera profit.



Orange a incercat si o versiune extinsa a serviciului - WireFree Broadband, folosind o tehnologie fara fir care poate acoperi un cartier intreg. Deocamdata acoperirea este posibila numai in zona rezidentiala Baneasa. Iarasi, acoperirea limiteaza numarul de potentiali clienti.



Tocmai de aceea au aparut oferte noi. Serviciile care au la baza tehnologii de ultima ora, sunt fara indoiala mai performante decat ceea ce aveam anul trecut. Insa si in acest caz trebuie sintu cont de mai multi factori. Intai, viteza de acces depinde de calitatea semnalului de telefonie mobila. De asemenea de numarul de utilizatori dintr-o celula. Poate din aceasta cauza serviciile noi nu sunt oferite cu largime de banda garantata.





Ofertele nu au intarziat sa apara



Pentru a scapa de aceste limitari, operatorii au inceput sa investeasca in noi tehnologii, care sa perita furnizarea de astfel de servicii la nivel national.



Orange a lansat recent serviciul EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution), o pemiera pe piata locala, in Europa de Sud-Est si in cadrul grupului Orange. Acesta permite accesarea Internetului la viteze intre 120 si 210 kbps. Serviciul este disponibil pentru toti clientii companiei care au telefoane mobile compatibile cu tehnologia GPRS (General Packed Radio Service). Acoperirea initiala este in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov, dar urmeaza sa fie extins in toata tara. EDGE este de asemenea disponibil in roaming, acolo unde partenerii Orange au implementat astfel de tehnologii. Pentru utilizatorii de laptop, Orange ofera Mobile Office Card EDGE, un modem care se conecteaza pe placa PCMCIA a computerului si care costa 245 de dolari (fara TVA). Taxarea se face in functie de traficul realizat si varianta de abonament aleasa de utilizator.



Zapp, care foloseste tehnologia CDMA - concurentul american al GSM - in banda de 450 de MHz, a urcat viteza de acces la Internet pana la 2,4 Mbps. Tehnologia, lansata oficial saptamana trecuta, este deja disponibila in Bucuresti si toate resedintele de judet. Pentru a te conecta este insa nevoie de un modem special, care se leaga la portul USB al computerului. Modem-ul costa 99 de dolari, iar Zapp a lansat doua tipuri de abonamente, unul pentru utilizatorii particulari, care include 10 ore de acces la Internet si trafic nelimitat, iar altul pentru companii, care include 100 de ore de acces la Internet. Orice depasire este taxata ca si la sistemul de acces cu telefonul mobil: 2 centi pe minut, trafic nelimitat.





Pregatiri pentru 3G



Telefonia de generatia a treia va permite conectare la Internet la bviteze de 384 kbps, insa mai avem de asteptat putin pana la lansarea comerciala a primelor servici. Probabil in 2006, daca operatorii nu decid sa se grabeasca si sa intre in joc anul viitor.



Connex a facut deja o demonstratie de videotelefonie 3G. Pe partea de transfer de date nu s-a realizat nici o demonstratie publica, iar Ted Lattimore, director de operatiuni (COO) al MobiFon nu a precizat daca serviciul va fi pus in functiune anul viitor. La randul sau, Orange a anuntat ca pregateste servicii 3G. Operatorul vrea sa astepte momentul in care tehnologia 3G va asigura un plus calitativ fata de serviciile existente, incadrandu-se in perforantele promise.





De la dial-up la 3G (si mai departe)



Telefonul analog este considerat acum de "prima generatie", iar comunicatiile digitale formeaza cea de-a doua generatie in care intra si GSM-ul. Pentru a oferi servicii mai rapide, operatorii au inceput la finalul anilor '90 sa introduca o nouia tehnologie, care a devenit cunoscut la GPRS, sau generatia 2,5. Aceasta ofera viteze de acces la Internet de pana la 53 kbps, comparabil cu sitemul dial-up (56 kbps).



Tehnologia EDGE este considerata a fi de generatia 2,75 pentru ca urca viteza de conectare pana la 210 kbps, dar nu este inca o tehnologie de generatie a treia.



Retelele 3G promit utilizatorilor o largime de banda sporita si o viteza de transmisie a datelor mult mai mare decat pana acum (384 kBps in locatii fixe sau mergand pe jos prin oras, 128 Kbps in masina sau tren, si 2Mbs in anumite puncte fixe). Astfel de retele sunt active acum in Europa si Asia, americanii pregatindu-se anula cesta pentru primul serviciu 3G.



Deja, in mediile de cercetare, se vorbeste despre generatia a prata si chiar a cincea a comunicatiilor mobile. Sistemele de conectare la Internet prin unde radio (Wi-Fi si Wi-Max) sunt considerate de pe acum tehnologii de generatia a patra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO