Business Hi-Tech

M-commerce si Linux in BW

28.02.2003, 00:00 16

@ Patru dintre cei mai importanti operatori europeni de telefonie mobila au format o asociatie al carei obiectiv este incurajarea utilizarii celularului ca terminal de plata prin card bancar.
Acest organism, care nu a primit deocamdata o denumire, a fost creat de operatorii Orange (Franta), Telefonica Moviles (Spania), T-Mobile (Germania) si Vodafone (Marea Britanie) si urmeaza sa joace un rol de intermediere intre institutiile de plati si furnizorii de servicii sau continut. Scopul sau este de a concepe o platforma tehnica cu ajutorul careia consumatorii sa aiba posibilitatea de a alege intre diferite moduri de facturare. Clientul unui operator mobil va putea sa plateasca fie prin card bancar contravaloarea bunurilor achizitionate, fie prin factura telefonica. In afara celor patru fondatori, si alte companii si-au exprimat interesul pentru acest sistem, precum operatorul aisatic de telecomunicatii Hutchison, firma elvetiana Debitel, KPN Mobile din Olanda, mmO2 din Marea Britanie si TMN din Portugalia. Tim Jones, cel care va conduce noul organism, a indicat ca sistemul va fi operational incepand din 2004. In opinia sa, clientii "comertului mobil" (m-commerce), nu-si vor utiliza telefonul ca terminal de plata pentru achizitiile cotidiene, ci mai degraba pentru a face pariuri fara a-si parasi locuinta, cu ocazia evenimentelor sportive, sau pentru a viziona clipuri muzicale in avanpremiera. Conform studiilor realizate de operatori, aproximativ 46% din utilizatori europeni de telefoane mobile sunt dispusi sa-si utilizeze telefonul pentru mici tranzactii. In prezent, 90% din tranzactiile comerciale efectuate prin intermediul telefonului mobil privesc descarcarea de logo-uri pentru ecrane, de melodii si de imagini animate.
@ Linux, binecunoscutul sistem de operare open-source a ajuns dintr-un simplu vis un fenomen ce ameninta cotele de piata ale gigantilor software Sun Microsystems (Solaris) si chiar Microsoft (Windows), releva publicatia Business Week in cover-story-ul ultimului numar, sub titlul "Revolutia Linux". Din ce in ce mai multe companii investesc acum in Linux, inlocuind treptat Windows. "Am vazut programele lor la lucru si sunt bune", a declarat Jeffrey Birnbaum, directorul general al Morgan Stanley's Institutional Securities Division.
Marginalizat la inceput si considerat un program facut de "amatori", Linuxul se bucura acum de sprijinul gigantilor din domeniul IT, HP, Dell, IBM si Intel, devenind un competitor cu greutate pe piata sistemelor de operare. Pornind practic de la zero, Linuxul detine acum 13,7 procente din piata de 60 de miliarde de dolari a sistemelor de operare pentru servere. Analistii IDC se asteapta ca aceasta cifra sa se dubleze pana in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO