Business Hi-Tech

Mai marii lumii IT promit disparitia spam-ul pana in 2006

28.01.2004, 00:00 21

Seful Microsoft, Bill Gates si presedintele companiei de securitate BrightMail, Enrique Salem, au dat asigurari ca problema mesajelor electronice nesolicitate cu caracter comercial (spam) va disparea in urmatorii doi ani.
In acest moment, nivelul mesajelor spam a depasit jumatate din totalul e-mailurilor care circula pe Internet, iar sistemele de blocare nu prea dau rezultate. Cei care trimit astfel de mesaje o fac pentru a vinde diverse produse sau servicii, pentru a raspandi virusi, sau pentru a propune oamenilor scheme financiare de "imbogatire rapida", de tip Caritas. Adresele de e-mail sunt colectate de pe site-urile web, de pe forumuri sau alte locuri de discutie (chat, etc). Listele de adrese e-mail se vand foarte bine, iar cu 50 de dolari poti trimite un e-mail spam la cateva milioane de oameni. Spam-ul a devenit o problema de productivitate a muncii, companiile pierzand o multime de bani, din cauza ca angajatii isi consuma timpul citind, stergand sau selectand astfel de mesaje nesolicitate.
"Spam-ul va disparea pana in 2006", a declarat Bill Gates la Forumul Economic de la Davos. Previziunea sa a fost apoi confirmata de seful BrightMail, companie care s-a specializat in "curatarea" mesajelor e-mail si care lucreaza in parteneriat cu marile companii care ofera servicii de acces la Internet din SUA. "As putea spune ca spam-ul va fi invins pana la finalul lui 2005", a subliniat el.
Afirmatiile lor par mai mult decat optimiste in contextul in care numarul mesajelor spam a ajuns sa fie 60% din totalul e-mailurilor care circula pe Internet. Cu alte cuvinte, numarul de mesaje spam a crescut cu 2% in ultima luna, desi in SUA a intrat in vigoare o lege care ar trebui sa ii pedepseasca pe cei care trimit astfel de mesaje. Conform BrightMail insa, nivelul de varf va fi de 65% din totalul e-mailurilor si va fi atins anul acesta. Va urma o perioada de scadere a numarului de mesaje spam, iar in final e-mailul va redeveni curat, spun specialistii din domeniu.
"Justitia va incepe un pic mai tarziu sa aplice legea si multe din aceste e-mailuri nu vor mai aparea", a explicat Salem. Mai mult, BrightMail a pus la punct un nou sistem de identificare a mesajelor spam. Utilizatorii de mail care folosesc serviciile acestei companii vor putea sa dea calificative fiecarui e-mail: "spam", "curat" , "suspect", pe baza carora BrightMail va face clasamente ale celor care trimit mesaje. Expeditorii reclamati ca promoveaza spam-ul isi vor pierde "reputatia" si risca sa isi vada casutele postale inchise. Acest sistem, combinat cu noua tehnologie AOL, care permite identificarea posesorului de cont de e-mail, va transforma spam-ul intr-o actiune neprofitabila. Iar oamenii vor inceta sa mai folosesca astfel de unelte pentru a-si promova ofertele, spun specialistii BrightMail.
La Davos, Bill Gates a prezentat mai multe actiuni care ar putea fi luate impotriva spammerilor. Intai, aplicatiile e-mail ar putea fi facute astfel incat sa consume foarte multe resurse ale computerului in momentul in care trimiti mai multe mesaje. Sau ar putea sa ceara o confirmare pentru fiecare adresa la care trimiti, astfel incat sa necesite ore de munca pentru a trimite la mai multe persoane. De asemenea, utilizatorul are carui e-mailuri nu sunt citite de primitori, ar putea fi obligat sa plateasca o amenda.
Exista insa si responsabili IT neincrezatori. "Cei care cred ca vom scapa de spam sunt aceiasi oameni care isi imagineaza ca in final vom trai intr-o lume fara taxe. Sau ca vom gasi un tratament definitiv pentru raceala", a declarat un oficial al America Online.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO