Business Hi-Tech

Mai putine ore de munca, un "chin" pentru directorii executivi

27.07.2005, 18:18 17

Modelul de afaceri in care directorii executivi sunt doar "regi al caror imperiu e condus de slugile credincioase" nu este cel mai potrivit intr-o companie, este de parere Larry Ellison, seful producatorului american de software Oracle, citat de publicatia americana The Wall Street Journal.

Insa cu toate acestea, exista foarte multi directori executivi care sunt de acord cu aceasta strategie si chiar o adopta atat timp cat profitul asteptat este realizat si nu apar probleme in cadrul companiei atunci cand ei sunt plecati, scrie cotidianul american.

Majoritatea executivilor habar nu au ce se petrece la filialele din alte tari ale companiei pe care o conduc si aceasta nu este o metoda foarte eficienta, mai ales ca nu toate companiile sunt centralizate, a comentat Larry Ellison.

Pe de alta parte nu este bine sa fii nici "rege" 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, a afirmat directorul executiv Oracle.

Dupa incheierea celei mai importante tranzactii de anul acesta a companiei, si anume achizitia rivalului important PeopleSoft cu 10,6 miliarde de dolari (aproximativ 8,8 miliarde de euro), Larry a recunoscut ca si-a redus numarul de ore de munca de la 80 pe saptamana, la aproximativ 40-50 de ore.

"In ritmul acela, as fi ajuns sa innebunesc in curand", a spus multimiliardarul care "paseaza" frecvent sarcinile neplacute de zi cu zi celor trei copresedinti ai companiei si isi dedica timpul liber mai mult curselor cu barca, fundatiei medicale proprii si altor interese personale, scrie The Wall Street Journal.

In ziua de azi, foarte multi directori executivi isi tin practic BlackBerry-ul (tehnologie care permite receptionarea in timp real a e-mailurilor pe echipamente mobile, cum sunt telefoanele sau PDA-urile si ofera utilizatorilor posi-bilitatea sa raspunda prompt cu ajutorul unei tastaturi aproape complete) sub perna pentru a fi in permanenta la curent cu mesajele online pe care le primesc. In aceasta situatie, reducerea numarului de ore de munca nu este intotdeauna o solutie foarte practica deoarece directorii ajung sa stea mai tot timpul pe telefon sau pe laptop, chiar daca nu sunt la serviciu, iar timpul liber de fapt nu mai e liber, scrie publicatia americana.

Nici pentru directorii executivi proaspat numiti in aceasta functie, printre care si Mark Hurd (Hewlett-Packard), extinderea timpului liber nu este o optiune, mai ales atunci cand companiile trebuie sa adopte noi strategii de afaceri sau sa faca fata rivalilor care lanseaza mereu noi servicii sau echipamente. Dar asta nu inseamna ca executivii mai "vechi" isi pot lua liber de la serviciu atunci cand vor.

Practic, acestia nu-si permit sa aiba mai mult timp liber sau poate nu vor sa recunoasca faptul ca lucreaza mai putine ore decat ar trebui, de teama de a nu fi judecati sau de a nu lasa subalternii sa realizeze ca, daca sefii lor au mai mult timp liber, pot si ei beneficia de acelasi program de lucru, scrie The Wall Street Journal.

Pentru unii directori executivi, sa faca distinctia intre orele pe care le petrec la serviciu si timpul liber este uneori dificil, iar in cazul in care compania introduce servicii sau echipamente noi sau isi schimba structura este aproape imposibil, pentru ca sarcinile de indeplinit sunt tot mai multe, iar prezenta acestora este imperativa, scrie publicatia americana The Wall Street Journal.

In aceasta situatie s-a aflat de curand Edwin Thomas, directorul executiv al companiei non-profit care ofera servicii speciale pensionarilor Asbury Services. Iar faptul ca locuia la doar cinci minute de locul de munca nu era de nici un ajutor, deoarece, de cele mai multe ori, se regasea chiar si sambata si duminica in drum spre serviciu unde stia ca il asteapta foarte multe lucruri de rezolvat.

Din acest motiv, Thomas si-a mutat locuinta ceva mai departe si a luat hotararea ca meciul de volei al fiicei sale sau cel de fotbal al baiatului sau sunt suficient de importante pentru a-si lua acele doua ore libere.

"Acum ca mi-am mai eliberat putin programul de la serviciu, sunt mai concentrat, mai eficient si mai creativ atunci cand sunt la serviciu", a precizat Edwin Thomas.

In cadrul companiei Oracle situatia nu pare a fi atat de tensionata. Daca in trecut Larry Ellison intorsese complet spatele angajatilor sai, acum se bazeaza pe ocupantii de functii importante sa indeplineasca o parte din sarcinile lui, scrie The Wall Street Journal. Directorul financiar Gregory Maffei, Safra Catz care se ocupa de dezvoltarea afacerilor companiei si Charles Phillips, directorul departamentului de relatii cu clientii sunt subalternii care-i sunt de cel mai mare ajutor lui Larry, precizeaza publicatia americana.

Insa sunt anumite lucruri, cum ar fi intalnirile cu executivii General Electric (GE), cel mai mare client al companiei producatoare de software, pe care Larry Ellison le face personal.

"Inca sunt sponsorul GE si intentionez sa fiu prezent la toate intalnirile lor de afaceri, pentru a ma asigura ca implementarea programelor Oracle se face fara probleme", a afirmat el.

"Absolut tot ceea ce fac eu in cadrul companiei imi place foarte mult, cred ca sunt destul de bun in domeniu pentru a-mi duce la bun sfarsit fiecare sarcina si voi continua sa fac ceea ce fac pentru mult timp de-acum inainte", a declarat Larry Ellison pentru publicatia The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO