Business Hi-Tech

Malacopol: Piata de comunicatii creste in 2010 cel mult cu 5%

26.11.2009, 23:05 30

Veniturile operatorilor de pe piata locala de telecomunicatiivor stagna sau vor creste cu cel mult 5% in 2010, in timp ceconsumul va urca cu cel mult 10%, pe fondul crizei financiare, alreducerii preturilor si al gradului de saturatie atins laserviciile de televiziune prin cablu si de telefonie fixa,estimeaza directorul general al Digital Cable Systems (DCS), DinuMalacopol - unul dintre cei mai cunoscuti manageri din industrialocaa de comunicatii.

In 2008, veniturile furnizorilor de servicii de comunicatii aucrescut cu peste 7%, la 4,5 mld. euro in timp ce in acest anincasarile vor fi mai mici cu mult peste 10%, potrivitestimarilor.

"Cu toate ca telecomul nu este nici pe departe la fel de afectatca alte industrii, efectele crizei se fac simtite in nivelulconsumului. Veniturile populatiei sunt in continua scadere, fapt ceatrage dupa sine reducerea consumului si, implicit, reducereamarjelor de profit ale operatorilor. In plus, acestia au fostnevoiti sa reduca deja preturile pentru a tine pasul cu concurentaacerba, dar si cu nevoile consumatorilor, care cauta oferte maiieftine - de aici si stagnarea veniturilor companiilor", a declaratMalacopol. Conform prognozei DCS, pachetele de servicii integrate(televiziune, internet, telefonie) continua sa ramana in topulpreferintelor consumatorilor, cererea pentru acest tip de solutiifiind constanta. Malacopol considera ca, desi in acest moment oparte importanta a serviciilor telecom sunt vandute separat,procentul serviciilor integrate intr-un pachet triplay se va dublaanual in urmatorii doi ani.

Planurile DCS pentru 2010 vizeaza o crestere agresiva pe toatesegmentele de servicii. Astfel, compania estimeaza o crestere aveniturilor de 10% pentru serviciile de televiziune, analogica sidigitala, si un avant semnificativ de aproximativ 30% pentru cel deinternet.

"Pentru solutia de voce, cu toate ca a devenit mai mult unserviciu de retentie, mizam pe o triplare a numarului de clienti in2010, dat fiind faptul ca acest serviciu a fost lansat abia in anulacesta. Majoritatea clientilor nostri actuali, mai ales cei carefolosesc internetul, s-au aratat interesati si de serviciul nostrude telefonie fixa", a spus Malacopol.

Reprezentantul DCS considera ca reluarea proiectelorguvernamentale adresate sectorului telecom este singura solutiepentru sustinerea si stimularea cresterii acestei piete.

Infiintat in 2005, prin fuziunea mai multor companii de cablu,grupul DCS furnizeaza servicii de telecomunicatii pe piataautohtona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO