Business Hi-Tech

Manager IBM: Nu construiti infrastructura orbeste

Manager IBM: Nu construiti infrastructura orbeste

Gerard Mooney: Trebuie sa faci o analiza pentru a vedea unde construiesti parcari pentru ca oamenii sa renunte la masina pentru metrou

25.10.2009, 23:10 21

Romania ar trebui sa profite de faptul ca este una din tarilecare are unii dintre cei mai bine pregatiti specialisti IT pentru aavansa mai rapid in implementarea unor solutii IT&C, dar,pentru a reusi, administratia trebuie sa renunte la a porni totulde la zero, fara a tine cont de experientele altor guverne, credeGerard Mooney, director general la nivel global pe segmentulsolutiilor pentru educatie si mediul guvernamental in cadrul IBM,cel mai mare furnizor de servicii IT din lume.

"Romania nu trebuie sa aplice integral solutiile din alte tari -pentru ca e greu de crezut ca acestea s-ar potrivi conditiilorlocale, insa ar trebui sa nici nu porneasca absolut totul de lazero, in conditiile in care poate identifica pasii potrivitiuitandu-se la ceea ce au facut altii", a spus Mooney intr-uninterviu pentru ZF.

Oficialul IBM, care urma sa aiba saptamana trecuta intalniri cuoficiali guvernamentali din Romania, sustine ca administratia artrebui sa investeasca in primul rand in solutii IT, pentru a luadecizii in cunostinta de cauza. Ar trebui deci ca Romania sainvesteasca intai in calculatoare, soft si consultanta inainte de afinaliza autostrazi la care se lucreaza sau despre care se vorbestede ani de zile in Romania?

O autostrada nu este neaparat o solutie

"Nu sunt sigur ca ar fi mai bine ca Romania sa faca o autostradain loc sa investeasca in IT si consultanta", spune oficialul IBM,care isi explica astfel alegerea: "Decat sa construiesti orbeste oautostrada, mai bine faci exact ceea ce trebuie pentru a rezolvaproblemele de trafic. O investitie intr-un sistem IT poate aratacare sunt punctele nevralgice ale infrastructurii rutiere, undeapar blocajele si ce solutii se pot aplica pentru a reducecongestiile. O autostrada nu este neaparat o solutie".

Mooney raspunde de proiectele globale ale IBM pe segmentulguvernamental si de educatie, fiind responsabil de strategia sitintele de investitii ale companiei. El incearca sa promoveze peplan global, in fata administratiilor centrale si locale, o seriede solutii IBM pentru crearea unor asa-numite "oraseinteligente".

Mooney spune ca dincolo de brosurile de prezentare si strategiigeneral aplicabile pentru reducerea blocajelor in trafic sau alepoluarii IBM poate prezenta solutii concrete, deja implementate inalte tari.

"Nu doar spunem teorii, ci putem veni cu solutii concrete,implementate deja. Spre exemplu, cand este vorba de trafic, solutianu este - cum spuneam - neaparat o autostrada, ci o analiza atraficului si a modului prin care poti balansa sistemele detransport. Trebuie sa faci o analiza pentru a vedea undeconstruiesti parcari pentru ca oamenii sa renunte la masina pentrumetrou sau autobuz sau sa observi care sunt locurile care generazablocajele. Altfel exista riscul sa pui bani foarte multi intr-osolutie ineficienta care nu iti rezolva problemele." El spune caIBM a implementat asemenea sisteme in tari ca Suedia siAustralia.

IBM a lansat la nivel global o initiativa privind "oraseleinteligente", in contextul in care este estimat ca in 2050aproximativ 70% din populatia lumii va trai intr-un oras, fata de13% din cetateni in 1900.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO