Business Hi-Tech

Managerii IT stau inca pe la usi

10.03.2004, 00:00 14



In ciuda faptului ca managerii sistemelor informatice pot contribui la luarea unor decizii profitabile pe termen lung pentru orice campanie, in foarte putine cazuri ei participa la discutiile consiliului director sau la sedintele in care se definesc strategii.



Sub 5% din companiile situate in topul Fortune Global 500 se folosesc de experienta si ideile managerilor IT (CIO - Chief Information Officer) pentru a trasa planuri de afaceri mai profitabile, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta Burson-Marsteller si citat de Financial Times. Totoodata, numai 1% dintre directorii executivi ai acestor companii provin din pozitia de CIO, releva documentul.



Compania de consultanta sustine ca usile salilor de sedinta trebuie deschise si pentru responsabilii IT, pentru ca ei pot aduce oricarei companii un suflu nou. "Majoritatea marilor firme trec cu vederea tot ce tine de tehnologie", a apreciat un analist Burson-Marsteller(BM). "In timp ce Wal-Mart, Tesco sau DuPont au acceptat responsabilii IT in boardul director, majoritatea celorlalte companii pierd ocazie dupa ocazie in cursa pentru sporirea profitabilitatii", a spus el.



Studiul da si date precise privind rezultatele economice si arata ca cele 15 mari companii care au responsabili IT in comitetul director au avut pe 2003 profit in medie cu 6,4% peste media industriei. "Toate datele arata ca este mai bine ca directorul IT sa participe si la sedintele consiliului de administratie", constata un analist Burson-Marsteller .



Fenomentul este explicat in general prin lipsa de incredere in sectorul IT in general, din cauza problemelor din trecut. "Managerii IT au suferit o criza de credibilitate din cauza crahului dot-com si a exageratei probleme Y2K ( trecerea cu bine a sistemelor informatice peste momentul 31 decembrie 1999-1 ianurie 2000, n.r.)", a explicat un analist BM. "Asa cum cum diversele idei preconcepute le impiedica pe femei sa ajunga in pozitii importante de management, asa au fost trecuti cu vederea managerii IT in perioada recesiunii industriei", a explicat el.



Analistii au mai dat o explicatie acestui fenomen: americanii sunt atat de obisnuiti cu tehnologia, incat considera ca nu mai este nevoie de un expert in domeniu pentru a intelege activitatile IT necesare afacerilor.



De acum inainte insa, spun analistii, tehnologia va deveni un segment implicat activ in profitabilitatea fiecarei afaceri si departamentul IT va trece de stadiul de divizie de suport pentru activitatea companiei. "Cred ca toate companiile de top vor avea in curand sfatuitori din IT la cel mai inalt nivel", a declaratun oficial Burson-Marsteller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO