Business Hi-Tech

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă investighează din nou Google şi ameninţă cu noi reglementări

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă investighează din nou Google şi ameninţă cu noi reglementări

Comisarul Margrethe Vestager: Există de asemenea o problemă mai largă pentru societăţile noastre, dacă este potrivit ca jucători precum Google să deţină un asemenea grad de control asupra succesului sau eşecului altor companii şi să fie libere să utilizeze această putere în orice fel consideră de cuviinţă

Autor: Adrian Seceleanu

28.08.2019, 00:00 81

Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au lansat o investigaţie asupra motorului de căutare de locuri de muncă lansat de Google pentru a verifica dacă gigantul american nu îşi favorizează propria platformă, a declarat comisarul european pentru concurenţă. Lansată în urmă cu doi ani, platforma de căutare a locurilor de muncă a Google a atras deja numeroase plângeri de rivali care au acuzat comportamentul anticoncurenţă al companiei. La începutul acestei luni 23 de site-uri care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a căuta locuri de muncă au cerut Comisiei Europene să ordone Google să înceteze aceste practici şi să investigheze situaţia. Comisarul Margrethe Vestager, în al cărei mandat Google a primit amenzi de 8,3 mld. euro, şi-a exprimat îngrijorarea că Alphabet, compania- mamă a Google, are un comportament anticoncurenţial şi în alte segmente de business. „Ne uităm să vedem dacă un comportament anticoncurenţial nu s-a întâmplat şi în alte segmente de business ale Google – aşa cum este platforma de căutare de joburi”, a afirmat Vestager.

Reprezentanţii Google au precizat că au adus modificări platformei în urma feedbackului primit din Europa. Vestager a adăugat că executivul comunitar ar putea adopta noi reguli pentru giganţii hi-tech dacă aceştia nu sunt jucători corecţi. „Există de asemenea o problemă mai amplă pentru societăţile noastre, dacă vom considera că este potrivit ca jucători precum Google şi alţii să deţină un asemenea grad de control asupra succesului sau eşecului altor companii, şi să fie libere să utilizeze această putere în orice fel consideră de cuviinţă”, a adăugat ea. „Dacă vom considera că răspunsul este nu, atunci poate că va trebui să emitem reglementări care să ne asigurăm că aceste platforme îşi folosesc puterea în mod corect şi fără a discrimina”. 

AFACERI DE LA ZERO