Business Hi-Tech

Microsoft are ca obiectiv dublarea numarului de utilizatori, pana la doua miliarde

20.04.2007, 18:01 15

Sperand sa-si atinga obiectivul de a dubla numarul de utilizatori de PC-uri care folosesc produse Microsoft la 2 miliarde pana in 2015, presedintele companiei, Bill Gates a anuntat ca firma sa intentioneaza sa vanda cu 3 dolari (2,21 euro) un pachet software denumit Microsoft Student Innovation Suite. Acesta se adreseaza guvernelor care achizitioneaza si ofera studentilor computere ce ruleaza sistemul de operare Windows.
Microsoft doreste ca tarile care ofera PC-uri ieftine sau in mod gratuit sa nu apeleze la distributii gratuite ale sistemului de operare Linux. Will Poole, senior vicepresident Microsoft, a precizat ca guvernele care doresc sa beneficieze de reducerea de pret ar trebui sa cumpere minimum 10.000 de copii ale suitei. Pachetul software, care va fi disponibil in a doua jumatate a anului 2007, contine Windows XP Starter Edition, Office Home and Student 2007, Windows Live Mail, precum si alte aplicatii. Aplicatiile ar costa in mod normal intre 100 si 200 de dolari (73,8-147,7 euro), au precizat oficialii Microsoft. Pe numeroase piete emergente, software-ul Microsoft a fost piratat si comercializat la un pret mult mai mic decat cel al unui produs original. Compania sustine insa, ca industria tehnologica trebuie sa-si adapteze planurile de afaceri pentru tarile in curs de dezvoltare.
Microsoft colaboreaza cu distribuitori si producatori de PC-uri din Brazilia pentru a testa un sistem de "plata pe masura ce utilizezi", care a inregistrat un succes pe piata telefoanelor mobile din acea tara. "Nu este un efort filantropic, este o afacere", a declarat intr-un interviu Orlanda Ayala, vicepresedinte al grupului Microsoft pentru dezvoltarea segmentelor de piata emergente. Interviul a avut loc inainte de anuntul oficial al companiei de a oferi reduceri de preturi ale aplicatiilor sale pentru guvernele tarilor aflate in curs de dezvoltare.
Vanzarile Microsoft au crescut pe piata din China in ultimii ani, dupa ce autoritatile au inceput sa lupte cu pirateria. Insa, un numar mare de cetateni chinezi nu isi pot permite achizitionarea sistemului de operare Windows sau a suitei Office. Impreuna, versiunile piratate costa aproximativ 2 $ (1,47 euro).
In India, compania colaboreaza cu guvernul si cateva companii pentru a lansa un site care permite inginerilor proaspat absolventi sa determine ce criterii trebuie sa indeplineasca pentru a se angaja. Dintre cei 400.000 de studenti care termina facultatea anual, doar un sfert gasesc un loc de munca, a precizat Poole. Site-ul ar trebui sa fie lansat pana la sfarsitul anului, iar Microsoft ia in considerare extinderea programului si in alte tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO