Business Hi-Tech

Microsoft pariaza 10 mld. $ pe companiile mici si medii

25.11.2003, 00:00 8

Gigantul software american Microsoft investeste 10 miliarde de dolari pe urmatorii cinci ani pentru dezvoltarea de aplicatii destinate companiilor mici si mijlocii, a declarat seful proiectului, Orlando Ayala, citat de publicatia germana Euro am Sonntag.
Compania si-a intarit de asemenea echipa de vanzari, aducand in functia de vicepresedinte un oficial al unuia din cei mai puternici rivali, Sun Microsystems.



Investitia va deveni profitabila in 2005
Microsoft a anuntat ca a adoptat un plan pe termen lung pentru acest sector, in care isi desfasoara activitatea circa 40 de milioane de companii din lumea intreaga. Producatorul software spune ca investitia sa va deveni profitabila deja in 2005, daca toate merg conform planului. Investitia este motivata pe de o parte de stagnarea vanzarilor de platforme Windows - care opereaza mai bine de 90% din computerele desktop din lume iar pe de alta parte de decizia Microsoft de a produce software pentru servere care sa ajute companiile in curs de dezvoltare. Producatorul spera ca pana in 2010, 10 miliarde $ vor fi tocmai incasarile realizate pe acest segment. "Ne vom concentra pentru inceput asupra solutiilor software destinate companiilor cu 2.000-8.000 de angajati", a mai precizat Ayala.
Practic, Microsoft va realiza o platforma - server pentru companiile mici, care sa le permita sa isi organizeze afacerile dupa modelul unei companii mari, avand toate avantajele pe care le ofera un server propriu - sau o serie de servere - la un pret mult mai mic. De asemenea, Microsoft va produce aplicatii software pentru afaceri (de tip ERP, pentru planificarea resurselor companiei si CRM, pentru managementul relatiilor cu clientii), segment pe care va concura direct cu SAP si Oracle, spun specialistii din domeniu.
SAP, principalul jucator pe piata de aplicatii software pentru afaceri, a inceput de asemenea anul acesta o ampla campanie de orientare spre intreprinderile mici si medii. "Nu avem nici un motiv sa ne temem de concurenta Microsoft. Piata este destul de mare pentru ambele companii", a declarat directorul financiar al SAP, Werner Brandt.



Dezertor de la Sun
Recent Microsoft si-a intarit echipa de specialisti printr-o achizitie surprinzatoare: unul dintre responsabilii de la Sun Microsystems, companie care a lansat pe piata anul acesta si un concurent pentru Windows: platforma Java Desktop. Barbara Gordon, care a fost seful diviziei de vanzari a companiei Sun, a devenit acum vicepresedinte la Microsoft unde se va ocupa de principalii 50 de clienti-companii ai gigantului software.
Analistii considera ca plecarea a fost cauzata de situatia financiara dificila a companiei Sun, care se lupta de mai multi ani sa revina la profit. Unii observatori din piata considera ca oficialii Sun nici nu prea mai pot sa-si exercite optiunile - cumpararea de actiuni la preturi mici si revanzarea lor la pretul pietei - lucru ce inseamna pierderi importante in bani. "Problemele financiare ale Sun s-ar putea agrava daca pleaca tot mai multi responsabili ai companiei", a apreciat un analist Merryl Lynch.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO