Business Hi-Tech

Microsoft testeaza sistemele Linux

01.08.2003, 00:00 12

Pentru a incerca sa inteleaga de ce tot mai mlta lume trece la sistemele open-source si in special la linux, in detrimentul platformelor Windows, gigantul software Microsoft a anuntat ca a efectuat o serie intreaga de teste de laborator pe computere ruland aplicatii linux.
Testele, incepute in luna mai in laboratoarele din Redmond, au implicat programe precum serverul web Apache sau baza de date MySQl, unele din cele mai folosite aplicatii pentru afacerile online, care au fost rulate pe computere care opereaza pe linux. "A fost o oportunitate pentru noi sa invatam ce se poate face cu aceste platforme open-source", a declarat Martin Taylor, seful diviziei "anti-linux" a Microsoft.
Pe viitor, Microsoft vrea sa instaleze pe computere identice - realizate pe baza tehnolgiei Intel- platformele server Windows cu aplicatii similare (server web si baze de date), incercand sa observe - in paralel - cum se comporta sistemele in variate scenarii de lucru. Microsoft spera astfel sa demonstreze ca produsele sale sunt cel putin la fel de fiabile si de sigure precum cele pe linux, lucru de care se indoiesc multi specialisti din domeniu. Discutand pe marginea acestui proiect, seful executiv al Microsoft, Steve Ballmer, a apreciat ca programele Windows sunt nu numai mai bune ca aplicatiile linux, ci si mai ieftine. Iar Bill Gates a spus ca gigantul software repara mai rapid eventualele probleme tehnice fata de comunitatea open-source.
Analistii spun insa ca sistemele open-source incep sa castige teren in competitia cu Microsoft, in special in zona companiilor mari si a agentiilor guvernamentale, din cauza costului scazut si a securitatii sporite a platformelor. In randul utilizatorilor privati, Windows ramane insã un adevarat monopol, cu o cota de piata ce a trecut de 90% anul trecut. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO