Business Hi-Tech

Microsoft va cumpara soft la cheie pentru "biroul virtual"

15.03.2005, 00:00 24


Gigantul software Microsoft a anuntat ca intentioneaza sa cumpere Groove Networks, o companie care produce aplicatii ce interconecteaza intr-un "birou virtual" pe oamenii de afaceri aflati in locatii diverse, relateaza BBC. Cele doua companii nu au dat detalii despre termenii financiari ai tranzactiei, care s-ar putea incheia in al doilea trimestru al anului, conform unor surse apropiate negocierilor.


Microsoft si-a aratat interesul fata de acest tip de software inca de acum cativa ani, iar acum a trecut la fapte probabil in vederea includerii unui astfel de program in viitoarele versiuni ale sistemului de operare Windows si ale suitei de aplicatii pentru birou Office, scrie presa internationala.


Compania lui Bill Gates chiar a investit in Groove Networks, anterior, in total aproape 90 de milioane de dolari (67 mil. euro), alimentand speculatiile analistilor cu privire la intentiile de a o cumpara cu totul, la un moment dat.


Aceasta tranzactie era anuntata de estimarile institului Forrester Research, care a prezis ca dezvoltatorii de "software colaborativ" (categoria din care face parte "biroul virtual") vor trece printr-o perioada de consolidare, pe masura ce marii jucatori, printre care Microsoft, IBM si Oracle cumpara companii mai mici si incearca sa obtina patente pentru diverse tehnologii, scrie BBC.


Software-ul "Virtual Office" al Groove va prezenta o "provocare interesanta" pentru Microsoft, care va trebui sa il integreze in viitoarele sale produse, a spus un analist, citat de BBC.


Richard Edwards, analist IT la Butler Group, a spus ca Microsoft obtine practic o platforma soft "la cheie", creata de "unul dintre marii pionieri in software ai lumii". "Achizitia Groove va aduce fara indoiala un suflu proaspat in familia de produse Microsoft Office", a spus Edwards.


De la fondarea sa in 1997, Groove a atras investitii de 115 milioane de euro de la organisme printre care si fondul de investitii al Intel, Intel Capital. Fondatorul companiei este Ray Ozzie, o figura legendara in industrie. Acum in varsta de 49 de ani, Ozzie este cel care a creat, pe cand lucra pentru IBM, aplicatia Lotus Notes, o combinatie intre e-mail si software de management al documentelor, care a avut un foarte mare succes la mijlocul anilor '90.


"Tot mai des, prin 'birou' se intelege locul in care se afla, la un moment dat, omul de afaceri si laptopul sau - o sala de conferinte a clientului, un avion, o camera de hotel, o cafenea sau biroul de acasa", a spus Ray Ozzie.


El va continua sa lucreze la proiectele sale si dupa incheierea tranzactiei cu Microsoft, pentru ca va ocupa unul din cele trei posturi de director de tehnologie, scrie presa internationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels