Business Hi-Tech

Mihai Gherman, noul CEO al Forte Siemens: A lucra cu statul a devenit o pata neagra

Mihai Gherman, noul CEO al Forte Siemens: A lucra cu statul a devenit o pata neagra

Mihai Gherman, CEO al Forte Business Services: Cunosteam Forte de ceva timp, deoarece am fost in trecut competitori. Compania avea traditional aproximativ aceeasi activitate pe care o desfasuram la Intrarom: urmarirea de proiecte de integrare a sistemelor informatice (...) Intrarom a fost o companie pe care am construit-o practic de la zero impreuna cu colegii mei; la Siemens am intrat intr-un grup deja organizat pe modelul corporatist.

12.11.2008, 20:26 1114

Mihai Gherman, 44 de ani, noul director executiv al integratorului Forte Business Services, parte a grupului german Siemens, considera ca sectorul public local este si va fi in continuare un factor important de crestere al economiei statului, dar si al afacerilor companiei.

"Sectorul public reprezinta motorul economiei oricarei tari din Uniunea Europeana, precum si in Statele Unite. Din pacate, in Romania, a lucra cu statul a devenit o pata neagra, ceea ce reprezinta o perceptie complet falsa", a declarat intr-un interviu Gherman, care a preluat pozitia de CEO al Forte in luna septembrie a acestui an.
"Este principalul factor care sustine piata si inca va fi o perioada buna de timp", a adaugat el.
Importanta sectorului public in dezvoltarea segmentului IT este sustinuta si de alti antreprenori locali, precum Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de distributie IT&C.
"Sectorul public are o pondere importanta in piata - uitati-va de exemplu la ceea ce se intampla in SUA, cat de mult inseamna sectorul public si cum sectorul public a lansat marile corporatii din IT&C, incepand chiar cu IBM la mijlocul secolului trecut", explica Marin intr-un interviu acordat anterior. Piata IT din Romania ar putea atinge anul acesta o valoare de 1,37 mld. euro, potrivit IDC, in timp ce valoarea celor mai importante contracte semnate de stat pe proiecte IT se ridica la aproximativ 355 mil. euro. Intrarom si Siveco, cel mai mare jucator de pe piata de software, sunt implicate in doua dintre cele mai mari proiecte, in valoare de 120, respectiv 176 mil. euro.
Mihai Gherman, fostul sef al integratorului Intrarom, a fost numit in luna septembrie CEO al Forte Business Services, inlocuindu-l pe Bogdan Constantinescu, plecat din companie in luna mai ca director de vanzari hardware la IBM Romania.
Mihai Gherman este cunoscut pe piata pentru conexiunile foarte bune din mediul de business si guvernamental, precum si pentru buna cunoastere a pietei locale IT&C. In perioada in care a ocupat diverse pozitii de management in cadrul Intrarom, subsidiara a companiei elene Intracom, compania a castigat o serie de contracte importante de informatizare cu companii de stat sau institutii din mediul guvernamental sau administratia publica.
"Cunosteam Forte de ceva timp, deoarece am fost in trecut competitori. Compania avea traditional aproximativ aceeasi activitate pe care o desfasuram la Intrarom: urmarirea de proiecte de integrare a sistemelor informatice", spune Gherman, adaugand ca perioada lunga de timp petrecuta la Intrarom l-a impins sa isi schimbe locul de munca. "Am lucrat 15 ani in cadrul grupului Intracom si am simtit nevoia unui alt mod de a lucra (...) Intrarom a fost o companie pe care am construit-o practic de la zero impreuna cu colegii mei; la Siemens am intrat intr-un grup deja organizat pe modelul corporatist", a precizat el.
Gherman a precizat ca a constat o diferenta culturala destul de mare intre cele doua companii, in special in zona antreprenoriala si in zona de organizare. "Forte/Siemens are o cultura corporatista mult mai dezvoltata. Din punct de vedere antreprenorial, libertatea era mai mare la Intrarom; din punctul de vedere al organizarii si al proceselor, lucrurile sunt mult mai stabile in Siemens", explica Gherman. El a precizat ca intreaga divizie de IT a grupului trece printr-un proces de restructurare, care va afecta si divizia din Romania.
"Are loc o trecere spre zona de solutii, grupul urmand sa se axeze mai putin pe vanzari de hardware si mai mult pe solutii/servicii IT, precum si pe promovarea conceptelor de externalizare sau centre de date", a spus noul CEO al Forte. El spun ca trebuie realizat, de asemenea, un echilibru intre strategia pe termen scurt si mediu a companiei. "Piata de IT din Romania este inca orientata pe proiecte mari de livrare hardware, partea de outsourcing fiind practic inexistenta", a declarat Gherman, adaugand: "Vorbim deja de solutii tehnice noi, cum ar fi virtualizarea, solutiile de comunicare unificate. Piata se va schimba in urmatorii doi-trei ani, avand in vedere si situatia economica actuala, si vrem sa fim pregatiti pentru acest lucru. Dar nu inseamna in niciun caz ca vom abandona proiectele traditionale".
El a mai spus ca pentru partea de virtualizare, compania se afla intr-un proces de recrutare de tehnicieni. De asemenea, impreuna cu Siemens Austria, compania va defini o serie de centre de competenta la nivelul Europei de Sud-Est, a precizat Gherman.
Noul sef al Forte considera ca problemele ridicate de criza financiara vor determina o reorientare a strategiei multor companii de pe piata locala, care se vor axa mai mult pe optimizarea resurselor existente decat pe achizitionarea de noi resurse.
"Deocamdata lumea cumpara infrastructura, dar peste doi ani se va trece spre aceasta zona de optimizare", a afirmat el, precizand ca acest lucru ar trebui sa determine cresterea pietei, deoarece IT-ul sprijina si optimizeaza activitatea de baza a firmelor.
Potrivit lui Gherman, restructurarea Forte va cuprinde atat aspecte calitative, cat si cantitative. Angajarile vor continua la centrul de servicii din Timisoara al companiei, insa Gherman a precizat ca Forte nu mai are un obiectiv in ceea ce priveste numarul total de angajati, fiind mult mai importanta concentrarea pe vanzari.
Forte are circa 350 de salariati in prezent, iar oficialii companiei au anuntat anterior ca numarul acestora ar putea creste la 600 la finele anului viitor.
Compania a incheiat anul calendaristic 2007 cu un profit brut de 1,9 mil. euro, la o cifra de afaceri de 47,6 mil. euro. Potrivit oficialilor Forte, care nu au precizat cifre exacte, veniturile pentru 2008 sunt comparabile cu cele din 2007.
"Chiar daca nu par prielnice conditiile de pe piata, ma astept ca 2009 sa fie un an mai bun decat anul in curs", a declarat Gherman, fara a oferi alte detalii. "Previziunile iau in calcul capacitatea de absorbtie a pietei romanesti - ne referim aici deopotriva atat la sectorul privat, cat si la sectorul public -, precum si capacitatea de finantare a proiectelor IT.
Nevoia reala de proiecte IT este semnificativa in piata, iar companiile orientate pe acest gen de business, cum este si Forte, sunt dependente de concretizarea proiectelor mari, care necesita si o mare vointa politica. Sunt convins ca 2009 va aduce numeroase provocari, avand in vedere si alegerile din aceasta luna", a declarat Gherman.
El a adaugat ca sectorul privat va fi esential pe perioada tranzitiei la noul Guvern, iar compania intentioneaza sa isi intensifice eforturile pe acest segment de piata.
Forte a fost preluata in 2005 de catre divizia de servicii IT a grupului Siemens, in cadrul unei tranzactii estimate la 10 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO