Business Hi-Tech

Ministrul comunicaţiilor: Reţeaua RO-NET nu va fi complet finalizată de Telekom nici în acest an. Ceea ce realist nu se mai poate face în 2016 va fi realizat în cadrul unui nou proiect

RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de comunicaţii din România - cu un buget de câteva zeci de milioane de euro doar în acest an -, care are ca scop conectarea prin fibră optică a aproape 800 de localităţi izolate din mediul rural unde există probleme chiar şi cu acoperirea reţelelor de telefonie mobilă, nu va fi complet finalizat în acest an de grupul Telekom România, aşa cum era programat, astfel că o parte dintre localităţi vor fi excluse din acest proiect şi vor fi prinse într-unul nou, care va avea un buget de aproximativ 100 de milioane de euro, a declarat Dragoş Tudorache, ministrul interimar al comunicaţiilor, în cadrul unei întâlniri cu media.

Această nouă evaluare a proiectului porneşte de la discuţii între MCSI şi Telekom privind localităţile care pot fi în mod “realist” conectate în acest an la reţeaua RO-NET, a afirmat Tudorache. El a precizat că, de exemplu, localităţile unde Telekom nu a reuşit să obţină în acest moment autorizaţii de construcţie pentru reţea vor fi excluse din RO-NET şi urmează să fie conectate la infrastructura care va fi construită ulterior de stat. “Prefer să începem negocieri cu Comisia europeană pentru o nouă fazare decât să riscăm corecţii pe acest proiect”.

Tudorache a afirmat că speră că grupul Telekom va conecta în acest an aproximativ 600 de localităţi la RO-NET.

Statul va lansa un nou proiect de construcţie al unei reţele de internet de mare viteză care să acopere zonele defavorizate şi care va avea un buget de aproximativ 100 de milioane de euro, parte din bani urmând să fie europeni, a mai spus Tudorache, el menţionând că felul în care va fi realizat proiectul nu a fost încă decis, şase scenarii fiind pe masă. Una dintre variante este ca proiectul să fie realizat tot de un operator la nivel naţional, aşa cum este acum RO-NET, iar o altă variantă este ca în realizarea reţelelor să fie implicate şi autorităţile locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO