Business Hi-Tech

Minus de 89 mil. euro din pirateria software

25.05.2006, 00:00 23

Cresterea pietei de software din Romania a dus la o majorare a pierderilor inregistrate de producatorii de aplicatii de la 49,9 mil. euro in 2004 la 89 mil. euro anul trecut, potrivit Business Software Alliance (BSA), care citeaza un studiu IDC.

Rata pirateriei software in Romania a atins, anul trecut, 72%, in scadere cu 2%.

"Piata de soft legal din Romania a fost anul trecut de aproximativ 124 mil. euro (155 mil. $)", a precizat pentru ZF Magda Popescu, avocat al BSA Romania. "Pierderile de 89 mil. euro sau rata de piraterie de 72% reprezinta pierderile provocate de utilizarea ilegala a programelor software. Daca acest soft ar fi fost utilizat legal, valoarea acestuia s-ar adauga celei reprezentate de softul legal", a adaugat ea. Conform acestor calcule, piata de soft legal din Romania, ca si valoarea pierderilor provocate de piraterie, ar fi avansat cu 90% anul trecut, fata de anul 2004. Studiul global BSA-IDC privind pirateria acopera orice software la pachet care ruleaza pe PC-uri, dar nu si softurile care ruleaza pe mainframe-uri, servere sau software-ul vandut ca serviciu. Romania se plaseaza deasupra mediei regiunii din care face parte - Europa Centrala si de Est -, unde rata medie a pirateriei este de 69%.

"Anul trecut au fost intocmite aproximativ 200 de dosare penale pentru piraterie, iar anul acesta activitatea a crescut in intensitate: pana acum au avut loc 211 controale la utilizatori si 24 la distribuitorii de produse IT", a spus pentru ZF Magda Popescu. Ea a adaugat ca "aproximativ 100 de politisti si un numar aproximativ egal de procurori se ocupa, la nivel national, de acest tip de cazuri". In ce priveste o eventuala campanie de controale la persoanele fizice, avocatul BSA a spus ca, procedural, acest lucru este greu de realizat. "Este nevoie de probe certe, de un mandat de perchezitie de la judecator si ca urmarirea penala sa fie inceputa. Teoretic, orice este posibil, dar practic este dificil", a spus ea. Totusi, spune avocatul BSA, activitatea dusa impotriva pirateriei este luata in serios, urmand ca luna viitoare sa fie infiintat un grup de lucru autoritati-industrie, care sa coordoneze eforturile antipiraterie.

Pierderile cauzate la nivel global de pirateria software au insumat anul trecut 34 de miliarde de dolari, cu 1,6 miliarde de dolari mai mult fata de 2004, iar rata pirateriei a ramas neschimbata, la 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO