Business Hi-Tech

Moda WiFi in tren ajunge in SUA

27.08.2003, 00:00 20

Dupa lansarea cu succes in Canada a primului serviciu de acces la Internet pe unde radio (WiFi) in trenuri, specialiastii IT din Silicon Valley vor fi primii americani care vor putea utiliza acest sistem de conectare de mare viteza.
Pentru inceput, serviciul va fi in teste, timp de trei luni, putand fi accesat in trenurile care vin si pleaca din Silicon Valley. Linia ferata care a introdus in premiera conectivitatea WiFi nu are mai mult de 1.300 de calatori pe zi, dar spera ca multi dintre acestia vor fi dispusi sa plateasca pentru a accesa Internetul sau reteaua de la birou cu ajutorul laptopurilor conectate WiFi.
Serviciul este realizat cu ajutorul companiei canadiene PointShot, cea care a instalat un sistem similar in vagoanele de clasa I din trenurile care fac legatura intre Montreal si Toronto. Compania feroviara ACE Rail, care opereaza in Silicon Valley, spune ca serviciul de acces la Internet va fi sustinut prin legaturi la satelit, pentru ca acoperirea sa fie completa.
Pretul unui astfel de serviciu nu a fost inca stabilit. In locuri publice din SUA, udne reteaua este disponibila, accesul la WiFi costa in jur de 5 dolari pe ora. In trenurile ACE Rail accesul va fi gratuit in perioada de teste.
Mania retelelor WiFi in trenuri se extinde si in Europa. Conform presei britanice, compania Virgin Trains, care opereaza in Londra, urmeaza sa anunte instalarea de retele de acces la Internet prin unde radio cel tarziu la inceputul lunii viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO