Business Hi-Tech

Motorola si Orange testeaza EDGE

04.12.2003, 00:00 11

Orange Romania si Motorola au inceput in aceasta saptamana testarea tehnologiei EDGE (Enhanced Data for GSM Evolution) in reteaua operatorului de telefonie mobila. EDGE va permite clientilor Orange sa faca trafic de date la viteze mai mari decat pe GPRS, tehnologia fiind de altfel si cea precursoare generatiei a treia de telefonie mobila. Viteza de transfer a datelor care poate fi atinsa prin EDGE ajunge la 120-180 kbps, buna, spre exemplu, pentru redarea video in timp real.
"Am sprijinit Orange Romania in lansarea serviciilor GSM in 1997, am lucrat apoi si pentru inaugurarea celor bazate pe tehnologie GPRS. E firesc ca acum sa dezvoltam impreuna acest proiect", spune Margaret Rice-Jones, corporate vicepresident si general manager la Motorola Global Telecom Solutions Sector pentru regiunea formata din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).
Orange urmeaza sa lanseze serviciile EDGE in cursul anului viitor, cam la aceleasi tarife ca si la GPRS, incercand astfel sa-i determine pe utilizatorii acestei tehnologii sa migreze catre cea mai noua. Utilizatorii care vor dori sa foloseasca serviciile EDGE va trebui insa sa-si schimbe telefonul mobil. Pe piata au aparut deja cateva modele de terminale compatibile EDGE dar analistii se asteapta ca numarul lor sa creasca in 2004.
In Romania, dupa cum spun oficialii Orange, vor fi disponibile telefoane compatibile EDGE care nu vor trece de 200 de dolari. Conducerea operatorului apreciaza ca intreaga investitie in serviciile EDGE se va ridica la zece milioane de dolari si se va imparti pe doi ani, 2003 si 2004."Obiectivul nostru este sa ne asiguram ca oferim cel mai inovativ serviciu clientilor nostri mentinandu-ne in acelasi timp o viziune realista asupra directiei investitiilor", afirma Bernard Moscheni, director general la Orange Romania.Motorola este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de echipamente pentru comunicatii, cu o cifra de afaceri in 2002 de 27,3 miliarde de dolari.
Orange Romania este unul dintre cei doi mari operatori autohtoni de telefonie mobila in standard GSM cu trei milioane de clienti la sfarsitul lunii octombrie 2003.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO