Business Hi-Tech

MusicStation ataca piata iPhone si iTunes

15.06.2007, 19:50 14

Marile companii din industria telefoniei mobile erau asteptate ieri sa lanseze "MusicStation" un serviciu de muzica digitala low-cost, care sa fie compatibil cu majoritatea telefoanelor mobile din Euorpa si Asia, scrie Financial Times. Noul serviciu, care va fi disponibil contra unei taxe fixe de abonare, se vrea a fi o provocare la adresa Apple iPhone, dispozitiv ce urmeaza sa fie lansat in Statele Unite pe 29 iunie.
In spatele initiativei MusicStation se regasesc unii producatori de telefoane mobile precum Nokia, Sony Ericsson, Motorola si Samsung, precum si 30 de operatori de telefonie mobila si toate cele patru mari case de productie - Universal Music Group, Sony BMG, EMI Music si Warner Music International. Acestea din urma spera ca serviciul sa declanseze in masa cererea de muzica digitala pentru telefoanele mobile.
Potrivit lui Steve Jobs, directorul executiv al Apple, iPhone urmeaza sa ofere utilizatorilor sai acces la magazinul virtual de muzica digitala iTunes, construit in jurul playerului digital iPod, cel mai de succes produs dezvoltat de compania americana.
"Suntem foarte interesati sa fim primii care castiga cursa. Toti consumatorii din Asia si Europa vor avea acces la MusicStation cu mult timp inainte ca iPhone sa fie disponibil in aceste zone", a declarat Rob Lewis, director executiv Omnifone, compania care a creat serviciul MusicStation.
Operatorul scandinav de telecomunicatii Telenor va fi primul care va lansa serviciul in Suedia, dar este de asteptat sa fie lansat si in alte regiuni din Europa, Asia si Africa in urmatoarele cateva luni.
Producatorii vor incepe sa comercializeze telefoane care vor avea preinstalat software-ul necesar pentru accesarea MusicStation. Multe dintre aceste aparate vor avea un pret mediu, comparativ cu iPhone, al carui cost va fi de circa 499 de dolari.
Potrivit estimarilor, in urmatoarele 12 luni vor fi vandute 100 de milioane de telefoane cu acces la MusicStation, devansand cu mult obiectivul de zece milioane de aparate stabilit de Apple pentru aceeasi perioada. Grupurile de editare de muzica spera la o majorare semnificativa a profiturilor prin lansarea Music Station, pentru care utilizatorii vor plati saptamanal 2,99 de euro pentru acces nelimitat la un catalog de peste un milion de cantece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO