Business Hi-Tech

Muzica online, vanduta si de supermarketuri

09.11.2004, 00:00 18

Tesco, cel mai mare lant de supermarketuri din Marea Britanie, a anuntat apropiata lansare a unui serviciu online de muzica, despre care spera ca va reusi sa rivalizeze puternic cu magazinul iTunes al Apple, care este deocamdata lider pe aceasta piata.
Cererea pentru muzica ce poate fi achizitionata de pe Internet este in crestere, iar Tesco estimeaza ca numai piata din Marea Britanie valoreaza in prezent aproximativ 25 de milioane de lire, informeaza BBC.
Oficialii Tesco au anuntat ca magazinul de muzica digitala va folosi software-ul Windows Media Player, produs de Microsoft, si va taxa fiecare melodie descarcata cu 0,79 lire sterline (acelasi pret cu cel al melodiilor din magazinul iTunes al Apple). ?Biblioteca" de melodii disponibile va cuprinde peste 500.000 de titluri, iar oficialii Tesco spun ca utilizatorii vor avea parte de o calitate superioara a sunetului.
?Obiceiurile de cumparare in domeniul muzicii digitale sunt in schimbare", a declarat Laura Wade Gery, directorul executiv al lantului britanic de supermarketuri. ?Am ajuns la concluzia ca, pentru prima data, tatii cheltuiesc mai multi bani pe muzica in fiecare saptamana in comparatie cu copiii lor adolescenti".
Dupa ce, in urma cu cativa ani, procedura la moda era punerea in comun de fisiere muzicale gratuit pe Internet, fara respectarea drepturilor de autor, ultimele tendinte arata o migrare a utilizatorilor catre serviciile platite, comenteaza BBC. In prezent, europenii pot accesa mai multe asemenea magazine virtuale de muzica, printre care cele detinute de Apple, Napster si Virgin Digital. Saptamana trecuta, si Microsoft a extins acoperirea magazinului sau de muzica MSN in alte opt state europene, ajungand la un total de 13 tari de pe batranul continent unde amatorii de muzica pot cumpara melodii digitale.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO