Business Hi-Tech

Negocierile privind distributia de muzica online au intrat in impas

26.02.2007, 19:20 18

Grupul EMI si unii distribuitori de muzica online au incetat discutiile referitoare la inlaturarea protectiei la copiere a cantecelor, pentru ca nu s-au putut intelege asupra avansului care ar trebui platit, scrie Bloomberg.
EMI, a treia mare companie de muzica din lume, a cerut o plata in avans pentru a compensa eventualele pierderi generate de comercializarea fisierelor care nu au protectie la copiere. Comerciantii de muzica au venit cu o oferta slaba, pe care EMI a refuzat-o, iar negocierile au stagnat, au precizat persoane apropiate discutiilor.
Printre partenerii de discutie EMI se numara Microsoft, Apple, RealNetworks, Yahoo! si Amazon.com, iar o intelegere cu o parte din companii parea realizabila acum doua saptamani.
Negocierile au fost afectate si de incercarea grupului Warner Music de a cumpara EMI. Directorul executiv al Warner Music, Edgar Bronfman, este impotriva distribuirii muzicii fara protectie la copiere. Niciun purtator de cuvant al EMI sau al distribuitorilor mai sus mentionati nu a dorit sa comenteze situatia. Industria muzicii se afla sub presiunile distribuitorilor de muzica online precum iTunes sau Napster, care cer renuntarea la software-ul DRM (digital rights management) care limiteaza distributia fisierelor la anumite echipamente sau permite rularea fisierelor doar pentru o perioada limitata de timp.
EMI este de parere ca veniturile nu vor avea de suferit. Distribuitorii de muzica sustin ca vanzarile ar putea creste pentru ca fisierele fara protectie vor fi compatibile cu o varietate mai mare de dispozitive de redare.
Finalizarea discutiilor ar transforma EMI in cea mai mare companie care ofera muzica digitala fara restrictii. Amanarea discutiilor ar putea intarzia o schimbare in intreaga industrie, deoarece unele companii muzicale sunt reticente in a face primul pas. Daca EMI ar prelua initiativa, acestea vor fi obligate sa urmeze, au precizat surse apropiate discutiilor.
Plata in avans ceruta de EMI ar depasi tariful pe care distribuitorii il platesc pentru fiecare cantec, astfel incat acestia ar fi obligati sa mareaca preturile de vanzare pentru a-si pastra profitabilitatea, spun surse care doresc sa-si pastreze anonimatul. Aceleasi surse nu au dorit sa precizeze la ce suma se asteapta EMI.
Directorul executiv al Apple, Steve Jobs, a sustinut intr-o scrisoare deschisa distributia fisierelor muzicale fara protectie la copiere. La doua zile dupa scrisoarea directorului de la Apple, Bronfman de la Warner a declarat ca argumentele lui Jobs sunt "lipsite de logica".
Pe 14 februarie, EMI, care se claseaza dupa Universal Music Group si Sony BMG Entertainment, a redus estimarile referitoare la venituri si profit pentru a doua oara anul acesta, pe masura ce vanzarile au scazut in Statele Unite.
"Este un drum inevitabil pentru industrie", a precizat Harold Vogel, analist media in New York. Directorul executiv al Napster, Chris Gorog, este de parere ca problemele de interoperabilitate sunt cele care incetinesc dezvoltarea distributiei legale a fisierelor si ca cele patru mari companii de muzica sunt singurele in masura sa schimbe acest lucru.
Yahoo! discuta cu mai multe companii de muzica pentru a comercializa muzica digitala neprotejata pana la sfarsitul anului, a precizat David Goldberg, director general si vicepresedinte la Yahoo! Music.
Rob Glaser, director executiv al RealNetwork, a declarat ca cele patru mari companii de muzica sunt "receptive" in ceea ce priveste vanzarea muzicii fara protectie la copiere si ca probabil vor incepe in urmatorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO