Business Hi-Tech

Nereguli de 400 mil. dolari la AOL-Time Warner

31.03.2003, 00:00 13

Cel mai mare grup de media din lume, AOL Time Warner, a anuntat vineri ca au fost descoperite noi nereguli in bilanturile contabile ale diviziei sale de Internet (AOL), ceea ce ar putea duce la revizuirea in minus a incasarilor sale pe ultimii doi ani cu aproape 400 de milioane de dolari. AOL Time Warner  se afla in ancheta SEC (comisie care supervizeaza activitatea pe Wall Street) si a Departamentului american de Justitie din vara anului trecut, sub suspiciunea ca a recurs la practici contabile incorecte.
Aceasta posibila reajustare a veniturilor vine dupa ce AOL si-a trecut deja alte 190 de milioane de dolari la capitolul incasari inregistrate ilegal, in urma unor contracte tip barter cu companii mici, de tip start-up. Contractele "barter" au insemnat de fapt schimburi de cash, a stabilit SEC.
Suspiciuni SEC privind cele 400 de milioane de dolari inregistrate ca venituri isi au originea de asta data in doua contracte de publicitate semnate de AOL cu gigantul media german Bertlesmann, in 2001 si 2002. Aceste contracte au aparut pe fondul unor discutii complicate privind achizitionarea de catre AOL a participatiei Bertlesmann la furnizorul european de Internet, AOL Europe, constituit de cei doi giganti.
AOL  a avut anul trecut incasari de 41 de miliarde de dolari, asa ca o revizuire de "doar" cateva sute de milioane de dolari ar putea fi considerata nesemnificativa. Insa, apreciaza analistii, noile acuzatii afecteaza credibilitatea companiei in fata creditorilor, avand in vedere datoria sa de 26 de miliarde de dolari. Mai mult, trimestrele in care veniturile au fost umflate coincid cu perioada cruciala de definitivare a fuziunii dintre AOL si Time Warner cand investitorii sceptici isi punea intrebarea daca nu cumva ar fi bine ca acest contract sa fie renegociat.
Anul trecut, AOL Time Warner a fost nevoit sa isi reevalueze activele, raportand pe anul 2002 o pierdere neta de 98,7 miliarde de dolari, cea mai mare din istoria economiei americane. Rezultatele proaste s-au soldat cu demiterea fondatorului AOL, Steve Case, iar de atunci situatia a continuat sa se deterioreze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO