Business Hi-Tech

Nereguli in sistemul de distributie al actiunilor Google

06.08.2004, 00:00 22

Cel mai popular motor de cautare pe Internet, Google, a carui listare mult asteptata pe bursa Nasdaq este iminenta, trebuie sa raspunda intai acuzatiilor conform carora ar fi vandut ilegal peste 23 milioane de actiuni catre fostii angajati si unii consultanti.
Conducerea Google a admis greseala, iar solutia gasita a fost re-cumpararea acestor actiuni, responsabilii companiei obligandu-se sa plateasca inclusiv dobanzile aferente pentru suma de 25,9 milioane de dolari. Deoarece Google dispune de rezerve in cash de aproape 549 milioane de dolari, operatiunea de buy-back nu ar trebui sa puna mari probleme companiei. Insa problema este daca acest gest ii va multumi pe cei afectati de aceasta eroare birocratica, care a fost cauzata de neatentia functionarilor. Practic intre septembrie 2001 si iunie 2004 actiunile au fost acordate, dar ele nu au fost inregistrate oficial. In tot acest timp compania a neglijat inregistrarea a 23,2 milioane de actiuni normale si 5,6 milioane de actiuni speciale, lucru care contravine legilor federale. Actiunile in cauza sunt detinute de 1.105 angajati - fosti si actuali - dar si de consultanti ai companiei. Google a avertizat ca este posibil ca unii dintre cei vizati de buy-back sa refuze vanzarea actiunilor si sa actioneze compania in instante raspandite pe teritoriul a 18 state.
Nu este inca stabilit daca aceasta recunoastere a greselii va afecta data anuntata a listari companiei, tranzactie estimata la 3,3 miliarde de dolari din care mai bine de jumatate ar trebui sa intre in conturile companiei. Diferenta va fi impartita intre directorii de top ai companiei si investitorii care au cumparat actiuni inca de la infiintare, toti acestia vanzand o parte din actiuni la un pret estimat intre 108 si 135 de dolari pe actiune.
Google a anuntat ca doreste sa execute listarea la bursa cat mai curand posibil fara a intra in detalii. Legile federale privind listarea la bursa nu permit companiei sa faca declaratii publice in plus fata de informatiile continute in documentatia depusa la comisia SEC (Securities and Exchange Commission) care supervizeaza activitatea bursei. Compania Google a anuntat ca oferta de buy-back expira luna viitoare iar actiunile celor care nu au vandut vor fi automat inregistrate dupa completarea listarii ca facand parte din capitalul Google si vor putea fi tranzactionate liber.
In prezent potentialii investitori se pot inregistra pe site-ul Google pentru a participa la licitatia pentru stabilirea pretului de vanzare si a numarului de actiuni pe care intentioneaza sa le cumpere. Dupa incheierea acestei licitatii actiunile vor incepe sa fie tranzactionate pe bursa Nasdaq chiar si saptamana viitoare dupa estimarile unor analisti.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO