Business Hi-Tech

Noile produse Intel ar putea opri declinul inregistrat de veniturile companiei

18.04.2007, 19:18 14

Intel, cel mai mare producator de chip-uri din lume, ar putea recupera scaderea veniturilor in primul trimestru fiscal, dupa ce produsele nou lansate au ajutat compania sa recupereze din clientii pierduti catre Advanced Micro Devices (AMD), a anuntat Bloomberg.
Conform estimarilor analistilor, vanzarile ar putea creste pentru prima data in cinci trimestre fiscale, urcand cu 1%, la 8,96 mld. dolari (6,84 mld. euro). Profitul net a inregitrat probabil cea mai mica scadere din ultimele 12 luni, coborand cu 3%, la 1,3 mld. dolari (992,4 mil. euro), respectiv 22 de centi (16,2 eurocenti) pe actiune.
In luna ianuarie, Intel a estimat pentru T1 vanzari cuprinse intre 8,7 si 9,3 mld. dolari (6,64 si 7,09 mld. euro) si o marja a profitului operational de 49%. Unii analisti considera ca marja propusa constituie un obiectiv greu de atins. Analistul Gus Richard de la First Alabany este de parere ca Intel va depasi estimarile sale in ceea ce priveste veniturile, dar va avea probleme cu atingerea marjei profitului operational, pe masura ce directorul executiv Paul Otellini (foto) reduce preturile pentru a spori cota de piata.
Otellini a prezentat in luna iulie a anului trecut procesoarele Core 2 Duo, care au ajutat Intel sa-si recupereze din cota de piata, dupa ce inregistrase un minim al ultimilor 11 ani. Conform unui analist de la JPMorgan Chase, cota de piata a Intel a crescut de la 75% in T4 2006 la 78% in T1 2007.
Rivalul AMD incearca sa continue avansurile inregistrate in ultimii doi ani, lansand procesoare noi in luna iunie a anului curent si anuntand reduceri de preturi. Saptamana trecuta, oficialii AMD au anuntat ca veniturile in T1 au scazut cu 8%, datorita preturilor si vanzarilor reduse. "Pentru moment, Intel este lider, iar AMD va trebui sa munceasca din greu", a declarat analistul Sangeeth Peruri de la J&W Seligman, adaugand: "Razboiul preturilor microprocesoarelor nu va inceta prea curand".
Pe de alta parte, Intel a prezentat ieri 20 de produse noi in cadrul conferintei Intel De-veloper Forum (IDF) din Beijing. Printre produsele prezentate se numara si o noua linie de microprocesoare care sporesc puterea de calcul si consuma mai putin curent electric.
Conform oficialilor Intel, noile procesoare Penryn, care vor aparea in decursul anului curent, vor fi cu aproximativ cu 40% mai rapide decat procesoarele existente pe piata in jocuri si aplicatii de editare video. Pentru operatii cotidiene, precum procesare de imagini, Intel a anuntat un spor de performanta de 15%.
Penryn vor fi primele procesoare construite pe tehnologia de 45 nanometri, a declarat Patrick Gelsinger, directorul in cadrul companiei. Oficialul Intel nu a dorit sa precizeze cand vor aparea pe piata noile procesoare.
Actiunile Intel au crescut cu 23 de centi, fiind trazactionate la 20,69 dolari (15,3 euro) pe bursa Nasdaq. Comparativ cu anul trecut, pretul actiunilor a crescut cu 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO