Business Hi-Tech

Nokia 6600, un telefon cu personalitate

26.05.2004, 00:00 34



Cand l-am vazut la Cannes, la congresul dedicat lumii GSM, am ramas pentru prima data impresionata de un telefon Nokia. Recunosc, nu sunt fan al producatorului finlandez si, pana acum, nici un model de celular din gama sa destul de incapatoare, nu ma convinsese ca ar fi cel mai potrivit pentru stilul meu.



In schimb, 6600 m-a surprins. Prin ce? In primul rand prin robustete, ecranul color mare, stralucitor, meniul usor de utilizat, design. La sfarsit as lasa cumulul de functii tocmai pentru ca este cel mai important si merita a fi tratat mai pe indelete.



Sa o luam de la inceput. La prima vedere, designul nu-l recomanda ca un telefon pentru doamne. E destul de mare si greu si parca ar sta mai bine in mana unui manager. Dimensiunile modelului: 108,6 x 58,2 x 23,7 mm. Greutate: 125 de grame. In schimb, tastele destul de apropiate si oarecum ciudat aranjate, necesita o dexteritate proprie mai mult doamnelor cu degete subtiri si agile.



Nu mi-a placut prea mult aranjarea celor doua taste de pe care se raspunde apelurilor si se refuza convorbirile. Fiind la o distanta apreciabila unul de celalalt fac aproape imposibila utilizarea telefonului cu o singura mana.



La "asa da" se pot trece alte caracteristici. Cum ar fi ecranul cu peste 65.000 de culori si posibilitatea ca utilizatorul sa stabileasca singur gradul sau de stralucire si, in consecinta, intervalul de timp care se scurge intre o incarcare si alta a bateriei.



La "asa nu" as trece tocmai faptul ca telefonul trebuie incarcat cam o data la trei zile chiar si in cazul unei utilizari medii in aceasta perioada. Neasteptata "performanta" pentru un Nokia dar totusi explicabila dat fiind ecranul color mare cu care este dotat celularul si camera foto-video care, mai mult ca sigur, stoarce de energie telefonul la fiecare utilizare. Si tot aici, posibilitatea de a configura numai doua "scurtaturi" pe taste, insuficiente raportat la numarul total de functii care ar putea fi folosite frecvent.



Cat priveste camera, ati dedus pobabil ca stie sa faca si fotografii dar si sa inregistreze scurte clipuri (performanta maxima la care am ajuns a fost un filmulet de 9-10 secunde), la care, de asemenea, poti sa optezi pentru inregistrarea sau nu a sunetului.



Imaginile sunt de o calitate destul de buna avand in vedere faptul ca telefonul nu este un instrument orientat catre divertisment ci mai mult catre business. Camera are posibilitatea de zoom digital 2x aducand astfel mai aproape imaginea unor obiecte care urmeaza a fi fotografiate. Filmuletele inregistrate pot fi redate tot pe telefonul mobil cu ajutorul playerului RealOne. Aparatul are o memorie interna de 6 MB dar dispune si de un slot pentru un card de extindere a acesteia.



Meniul poate fi accesat de la butonul tip joystick din partea de sus a tastaturii si poate fi configurat astfel incat functiile sa apara sub forma de lista sau de iconite pe ecran. Am preferat al doilea stil pentru ca e mult mai usor de navigat prin el cu joystick-ul.



La capitolul "organizare", Nokia 6600 primeste cele mai multe puncte. Chiar daca nu este atat de complex ca un Communicator, depaseste ca numar de functii multe alte telefoane concurente. In calendar poti sa-ti treci atat aniversarile cat si memo-uri sau intalnirile de afaceri pe care ti le-ai fixat iar pentru fiecare dintre ele sa comanzi telefonului sa-ti dea de stire. Nu am reusit sa-l conving insa sa dea alarma si in cazul memo-urilor.



Agenda are o multime de campuri in care iti poti nota coordonatele unei persoane, pornind de la numarul de telefon mobil si ajungand pana la conturile de e-mail si imaginea sa.



Datele din agenda dar si programarea intalnirilor de afaceri pot fi transferate pe calculator prin sincronizarea telefonului cu PC-ul. Telefonul are si posibilitati de inregistrare a vocii dar pentru o perioada scurta de timp. Nu poate fi folosit, spre exemplu, ca reportofon pentru un interviu mai lung.



Nokia 6600 se gaseste si la noi in magazinele de specialitate, la preturi care variaza in jurul a 20 de milioane de lei.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO