Business Hi-Tech

Nokia a preluat o companie americana cu tot cu filiala din Romania

10.03.2006, 00:00 37

Compania americana de IT Intellisync, a carei activitate de programare este realizata in mare parte in Romania, la Cluj-Napoca, a fost achizitionata de catre cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, compania finlandeza Nokia. Tranzactia a fost initial anuntata in luna noiembrie a anului trecut, dar a fost finalizata recent, in cursul lunii februarie. Compania Intellisync este unul din liderii mondiali in platformele de mesagerie wireless si in aplicatiile pentru telefonia mobila. Valoarea totala a tranzactiei a fost de aproximativ 430 de milioane de dolari (346 mil. euro).

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Intellisync Romania nu au dorit sa ofere detalii cu privire la modul in care achizitia va afecta dezvoltarea afacerilor din Romania. In acest moment, pentru Intellisync Romania lucreaza peste 150 de oameni si, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, compania a inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de peste 1,5 milioane de euro.

Oficialii Nokia au anuntat pe site-ul companiei ca, prin aceasta achizitie, grupul Intellisync a devenit parte a grupului Nokia Enterprise Solutions.

"Prin aceasta preluare, Nokia a ajuns intr-o pozitie privilegiata pe piata afacerilor de telefonie mobila. In acest moment putem sa ne conectam la orice platforma, orice resursa si orice aplicatie", a declarat Mary McDowell, vicepresedinte executiv si manager general al Enterprise Solutions.

Produsele Intellisync vor fi comercializate ca parte din gama de "business mobility software" a Nokia, au mai spus oficialii companiei finlandeze.

In ultimul timp, Nokia a mai facut cateva miscari strategice in Romania.

La inceputul anului, producatorul roman de software TotalSoft a anuntat ca a semnat un acord cu filiala Nokia Germania pentru implementarea unei aplicatii software pentru a permite angajatilor accesul din orice locatie la informatiile din sistemul IT al companiei, prin intermediul telefoanelor mobile.

"Contractul este unul foarte important, atat din punct de vedere financiar, cat si din perspectiva clientului. Exista posibilitatea ca proiectul sa fie extins, ulterior, la nivelul tututor subsidiarelor Nokia", a declarat la acea data Liviu Dan Dragan, director general al TotalSoft.

De asemenea, la sfarsitul anului trecut o delegatie a Nokia Ungaria a realizat in Romania una din cele mai importante selectii de personal pe IT. O echipa formata din patru manageri ai Nokia Ungaria a venit in decembrie la Cluj pentru a recruta 10 ingineri de software care vor lucra in departamentul Networks (retele) al companiei.

La nivel global, Nokia are peste 600.000 de angajati si detine departamente de cercetare si dezvoltare in Finlanda si Ungaria. In Romania, compania finlandeza este prezenta doar cu unitatea de vanzari, iar oficialii firmei sunt de parere ca nici in viitorul apropiat nu va exista in Romania un departament de cercetare si dezvoltare. "Romania are deja costuri de productie mult prea mari, asa ca zonele vizate momentan sunt cele din Orient, precum China", a precizat un oficial al Nokia Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO