Business Hi-Tech

Nokia devine interesata de telefonul fix-mobil

05.08.2005, 18:49 25

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, a semnat mai multe acorduri de cooperare care semnaleaza interesul companiei pentru cea mai recenta tendinta aparuta in telecom: convergenta dintre telefonul fix si cel mobil.

Tehnologia nu se refera numai la imbinarea serviciului clasic de telefonie fixa cu serviciul mobil, ci si la adaptarea celularului la telefonia pe Internet (VoIP).

Producerea unui telefon capabil sa opereze pe linia fixa atunci cand utilizatorul e la birou si pe cea mobila cand este pe drum are ca scop principal reducerea cheltuielilor companiilor cu apelurile, dat fiind faptul ca apelurile fixe raman net mai ieftine decat cele efectuate de pe telefoanele mobile. Primul proiect de acest gen a fost lansat de British Telecom (BT), iar primul telefon fixo-mobil a fost lansat de principalul rival al finlandezilor, producatorul american Motorola.

Telefoanele mobile vor putea cat de curand sa suporte si apelurile de telefonie pe Internet (VoIP), iar in acest sens Nokia a semnat parteneriate cu Cisco, Avaya si onRelay, firme cunoscute pentru activitatea lor in acest domeniu. Tehnologia OnRelay permite integrarea telefonului GSM sau chiar 3G cu sistemul de telefonie fixa (clasic sau pe Internet), printr-un singur adaptor. Nu mai este nevoie nici de telefoane separate, nici de agende personale separate, iar consturile apelurilor vor fi reduse semnificativ. "Companiile depasesc in mod frecvent bugetele pentru comunicatii mobile cu aproape 50% in fiecare luna", a apreciat un analist al firmei de analiza Ovum.

Urmatoarea faza a integrarii serviciilor de comunicatii va fi includerea in telefonul mobil de capacitati de conectare la Internet prin retelele fara fir (WiFi). Astfel, chiar si pe drum, utilizatorii vor putea efectua apelurile prin Internet, la costuri mai mici, in zonele care sunt acoperite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO