Business Hi-Tech

Nokia: In zece ani, telefonul mobil va lua locul PC-ului

19.02.2004, 00:00 13

Oficilii celui mai mare producator mondial de telefoane mobile dupa vanzari, Nokia, sunt de parere ca in urmatorii zece ani celularul se va dezvolta atat de puternic incat va ajunge sa ia locul computerului personal.
Dezvoltarea tehnologiilor de comunicatii fara fir vor permite de asemenea telefoanelor mobile sa indeplineasca din ce in ce mai usor si rapid unele din functiile traditionale ale PC-ului: transmiterea de mesaje e-mail, poze sau filme, vizitarea de site-uri de Internet etc.
"Ceea ce facem acum stand la birou vom putea face atunci cu ajutorul unor telefoane mobile, totul fiind mult mai usor", a apreciat seful Nokia Jorma Ollila. "Peste zece ani - si este un rastimp foarte lung- vom avea celulare foarte puternice, care vor putea face toate aceste lucruri", a spus el.
Sistemul de comunicare fara fir WiFi (acces la Internet prin unde radio) si noua generatie de telefonie mobila (3G), impreuna cu celelalte tehnologii de comunicare fara fir vor deveni tot mai populare. "WiFi este o foarte importanta tehnologie de comunicare, dar este complementara celei folosite de telefoanele mobile (n.r. GSM, CDMA sau 3G) si toate aceste standarde vor continua sa coabiteze", a spus seful Nokia. Telefoanele sau handheldurile care comunica prin aceste sisteme ofera deja facilitati demne de computere, insa ele trebuie pe viitor sa raspunda la trei criterii importante: interoperabilitatea cu alte echipamente, viteza de transfer a datelor si securitatea conexiunilor, a precizat Ollila. "Daca esti intr-o zona cu acoperire WiFi poti accesa Internetul sau poti citi e-mail-ul. Dar acasa sau la birou poate nu ai acoperire si atunci vei folosi celularul", a explicat el.
Ollila crede ca 2004 va fi cu adevarat anul 3G. "Chiar daca a inceput mai greu, telefonia mobila de ultima generatie, care ofera viteze mari de transfer a datelor, va deveni cu adevarat populara anul acesta", sustine el.
Cu toata evolutia tehnologica, deja vechiul serviciu de mesaje scrise (SMS) va ramane popular peste ani, spune seful Nokia, pentru ca permite oamenilor sa comunice mai rapid si mai usor. "Cred ca oamenii vor vrea sa poata trimite si mesaje scurte nu numai texte pe e-mail", a spus seful Nokia. El a mai precizat ca personal foloseste serviciul SMS zilnic, pentru a tine legatura cu echipa de conducere a companiei, in special din cauza ca este tot timpul prins in sedinte.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO