Business Hi-Tech

Nokia: Incasari peste asteptari, profit slab

25.07.2005, 17:47 26

Incasarile pe cel de-al doilea trimestru al acestui an ale celui mai important producator de telefoane mobile din lume, Nokia, au fost peste asteptarile analistilor, insa profitul companiei a fost sub previziuni, scrie presa internationala.

Incasarile totale ale companiei finlandeze s-au ridicat la 8,1 mld. euro, cu 24% mai mult decat in perioada similara a anului trecut (6,5 mld. euro). Profitul net a ajuns la 799 mil. euro, mai mare decat cel obtinut cu un an inainte pe aceeasi perioada (695 mil. euro).

Vanzarile diviziei de telefoane mobile au urcat cu circa 20% fata de anul trecut, cifrandu-se la 4,9 miliarde de euro fata de 4,1 miliarde de euro anul trecut. Continua sa se faca simtita tendinta de scadere a pretului mediu pentru telefoane mobile, ceea ce a condus la diminuarea profitului net cu 1,6% de la 802 mil. euro la 789 mil. euro. Marja de profit pentru divizia de telefoane mobile a scazut de asemenea de la 19,8% la 16,2%. Comparativ cu anul precedent, numarul terminalelor vandute a crescut cu 34%.

In privinta vanzarilor globale de telefoane mobile, oficialii Nokia au modificat estimarile pentru 2005 in sens crescator, de la 740 la 760 de milioane de unitati.

Plusul de 20 de milioane de unitati va veni din "cresterea numarului de utilizatori ai telefoniei mobile pe pietele in dezvoltare", spun oficialii companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO