Business Hi-Tech

Nokia mai renunţă la 10.000 de oameni în încercarea de a opri hemoragia

Nokia mai renunţă la 10.000 de oameni în încercarea de a opri hemoragia

Nokia a anunţat în septembrie anul trecut închiderea fabricii din România şi concedierea a 2.200 de angajaţi

Autor: Marius Oncu

15.06.2012, 00:05 789

Grupul finlandez Nokia, care a renunţat anul trecut la mai mult de 2.000 de angajaţi din România odată cu închiderea fabricii din judeţul Cluj, are în plan să desfiinţeze alte până la 10.000 de locuri de muncă şi să închidă noi unităţi.

Concedierile fac parte dintr-un proces de restructurare prin care producătorul finalandez de telefoane mobile speră că va putea opri avansul pierderilor şi să inverseze un declin al vânzărilor de smartphone-uri.

Programul de restructurare prevede închiderea unor unităţi din Finlanda, Germania şi Canada, precum şi plecarea mai multor directori. Numărul posturilor care vor fi desfiinţate reprezintă aproape o cincime din total, excluzând o companie mixtă deţinută în parteneriat cu Siemens, potrivit Bloomberg.

Noile reduceri de posturi, prin care Nokia vrea diminuarea costurilor cu 1,6 miliarde de euro până în 2013, se adaugă desfiinţării a aproape 14.000 de locuri de muncă anul trecut, scrie Wall Street Journal.

Directorul genral al Nokia Stephen Elop, care a preluat postul în anul 2010, reorganizează grupul după ce a pierdut cotă de piaţă în ultimii ani în faţa Apple şi Samsung.

Nokia a anunţat de asemenea că se aşteaptă ca pierderile din trimestrul al doilea să fie mai mari de 3% din venituri în primul trimestru. Anterior, grupul anticipa că marja se va situa la un nivel similar sau mai redus faţă de primul trimestru. Acţiunile Nokia au scăzut cu 6% după anunţ.

Într-un anunţ separat, Nokia a informat că a vândut divizia de telefoane de lux Vertu fondului de investiţii EQT deţinut de cea mai bogată familie din Suedia,

Wallenberg, pentru o sumă nedezvăluită şi că va analiza renunţarea la alte active neesenţiale.

Parte a programului de restructurare, Nokia a anunţat în septembrie anul trecut închiderea fabricii din România şi concedierea a 2.200 de angajaţi. Grupul finlandez începuse producţia la Jucu, Cluj, în februarie 2008, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO