Business Hi-Tech

Nokia: sapte noi telefoane si accent pe "tehnologia cu fata umana"

14.06.2005, 21:12 23

Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, a prezentat sapte noi modele de celulare, lansate impreuna cu un nou concept de piata, care pune accent pe usurinta utilizarii terminalelor.

Conceptul de "tehnologie umana" a fost lansat in cadrul evenimentului Nokia Connection si vizeaza functionalitatea aparatelor, usurinta de utilizare a meniurilor si functiile adaugate oferite de telefonul mobil (divertisment, aplicatii de business etc.).

Printre modelele noi de telefoane mobile lansate de Nokia, patru sunt cu tastatura culisanta (slide-up), doua sunt cu clapa (clamshell) si unul cu design clasic. Un singur terminal este destinat retelelor de generatia a treia (3G). Toate cele sapte modele noi vor ajunge pe piata in a doua jumatate a anului 2005, iar producatorul finlandez a demonstrat ca de data aceasta nu ii lasa la o parte pe clientii cu mai mica putere de cumparare, lansand si modele low-end.

Telefonul de generatia a treia (3G) - Nokia 6280 - poate functiona si in retelele GSM (900/1800/1900) si are doua camere foto digitale, una VGA, dar si una cu o rezolutie de 2 megapixeli.

Trei dintre celelalte modele au fost destinate retelelor GSM, iar alte trei tehnologiei americane CDMA, principalul rival al GSM. Nokia 6270 este un terminal GSM, care are de asemenea camera foto de 2 megapixeli, cu blit incorporat.

Are client e-mail (permite verificarea casutei de posta electronica in timp real), are player de muzica digitala si pe deasupra si boxe stereo cu sunet 3D.

Modelul 6111 este destinat tot pietei GSM si are tastatura culisanta (slide-up), fiind extrem de mic. Are camera foto de 1 megapixel si blit incorporat. In plus, telefonul dispune de tehnologia pentru comunicatii push tot talk - care permite transformarea telefonului intr-un aparat de emisie-receptie (walkie talkie).

Al treilea telefon GSM este Nokia 6060, model low-end pe designul culisant. Va costa aproximativ 140 de euro fara taxe, inainte de subsidiile oferite de operatori.

Modelele pentru CDMA sunt Nokia 6265, descris drept cel mai complet produs al companiei finlandeze pentru segmentul CDMA, precum si Nokia 2255 si Nokia 2125.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO