Business Hi-Tech

Nokia Siemens: WiMAX nu e fezabil in Bucuresti

22.11.2007, 17:34 63

Bucurestiul si celelalte orase mari din Romania nu reprezinta o prioritate pentru implementarea solutiilor WiMAX, aceasta fiind utila regiunilor cu o pentrare scazuta a serviciilor de date si voce.
"WiMax nu este o solutie pentru orasele mari, avand in vedere ca majoritatea au retele foarte extinse de fibra optica.WiMax este mult mai utila in orasele mici si in zonele rurale, unde costa mai mult sa ai aceeasi rata de penetrare", a declarat Dieter Johannes Angerer, country manager Nokia Siemens Networks (NSN) Romania.
"Romania are una dintre cele mai mari rate de penetrare a telefoniei mobile si a serviciilor de date broadband, dar cu toate acestea, poate parea ciudat ca inca exista zone din Romania care nu detin acces la aceste servicii", a precizat oficialul NSN.
Potrivit acestuia, tehnologia WiMAX este disponibila, iar operatorii locali sunt interesati, in schimb actualul cadru legislativ nu ofera un suport fezabil implementarii acesteia.
Tehnologia WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Acces) ofera in teorie rate de transfer mult mai mari decat tehnologia actuala 3G pe distante mai mari si promite costuri mai mici de implementare.
In plus, WiMAX le permite operatorilor sa ofere servicii care sa suporte orice tip de trafic - apel de voce, acces la internet sau televiziune mobila.
Oficialul NSN a precizat ca marii furnizori europeni si americani de echipamente telecom sunt concurati puternic la nivelul preturilor de jucatori precum Huawei, care beneficiaza de pe urma costurilor reduse de productie de pe piata asiatica.
Recent, atat Vodafone, cat si Orange Romania, cei mai mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala, au anuntat proiecte de extindere a infrastructurii pe baza unor echipamente furnizate de compania chineza Huawei.
Printre clientii din Romania ai NSN se numara principalii furnizori de servicii comerciale de telecomunicatii, precum Romtelecom, Vodafone, Orange, Cosmote si RCS&RDS - pentru care compania a dezvoltat reteaua de date 3G, dar si din sectorul public, precum Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO