Business Hi-Tech

Nokia va închide divizia de cercetare de la Cluj

Nokia va închide divizia de cercetare de la Cluj şi va concedia cei 120 de angajaţi

Autor: Adrian Seceleanu

27.04.2011, 23:54 326

Aproximativ 120 de angajaţi din Cluj ai diviziei de cercetare şidezvoltare a companiei Nokia România - programatori, ingineri,contabili, specialişti în resurse umane şi personal de suport - îşivor pierde, cel mai probabil, locurile de muncă până la finelelunii septembrie, după ce compania finlandeză a anunţat la nivelglobal un program dur de restructurare, care prevede renun­ţarea la7.000 de oameni.

Aproximativ 3.000 de angajaţi ai Nokia din China, Finlanda,India, Marea Britanie şi SUA vor fi concediaţi, în timp ce alţi4.000 de oameni, care se ocupau de dezvoltarea platformei softwareSymbian, vor fi transferaţi către compania de consultanţăAccenture. Nokia nu va renunţa la niciun angajat al unităţii deasamblare a telefoanelor mobile din comuna Jucu (judeţul Cluj),însă are în plan să renunţe la toţi angajaţii diviziei decercetare.

"Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, seestimează că anunţul privind reducerea forţei de muncă va aveaimpact asupra sitului de cercetare şi dezvoltare aflat în cadrulOlympia Business Center din Cluj. Nokia estimează că până lasfârşitul trimestrului al treilea 2011 proiectele curentedesfăşurate în această zonă vor fi diminuate complet. Operaţiunilede cercetare şi dezvoltare vor continua să fie derulate în altecentre ale Nokia de pe glob. Se preconizează că vor fi afectateaproximativ 120 de persoane", au spus oficialii Nokia.

Nokia şi-a deschis divizia de cercetare din Cluj prin achiziţiaîn anul 2006 a companiei Intellisync, care avea o subsidiară înRomânia. Compania finlandeză a păstrat sucursala din Cluj, aintegrat-o în reţeaua sa de centre de profil şi a continuat să facăangajări în ultimii ani, programatorii fiind folosiţi pentrudiferite proiecte desfăşurate la nivel global de Nokia. Centrul dela Cluj nu a fost implicat însă în dezvoltarea platformei softwareSymbian, astfel că nu a intrat în programul de transfer alangajaţilor către Accenture.

Cum au ajuns însă cei 120 de clujeni pe lista de concedieri aNokia? Cel mai sever program de restructurare lansat de Nokia înultimele două decenii vine după ce compania a pierdut constant cotăde piaţă după lansarea Apple iPhone şi a platformei Google Androidîn anul 2007, care au dinamitat poziţia Nokia pe segmentulsmartphone.

Pe fondul scăderii constante, Nokia şi-a schimbat anul trecutechipa de top management, recrutându-l de la Microsoft pentrufuncţia de CEO pe canadianul Stephen Elop. În februarie 2011, Nokiaa făcut un anunţ şoc, că va renunţa la dezvoltarea platformeisoftware proprii Symbian şi că va utiliza platforma softwareMicrosoft Windows pentru linia sa de smartphone-uri.

Odată cu noua strategie a Nokia, prin care compania urmăreşteeconomii de un miliard de euro, compania a decis, pe de o parte săexternalizeze dezvoltarea platformei Symbian şi reducerea număruluide centre de cercetare. "Nokia preconizează consolidarea cercetăriişi dezvoltării de produse astfel încât fiecare să capete un rol şio misiune mai clare. Se estimează astfel că anumite centre dedezvoltare se vor extinde, în vreme ce altele îşi vor diminua sauîşi vor închide activitatea." Centrul din Cluj, care nu eraspecializat în Symbian sau într-un alt produs, ci doar lucra ladiferite proiecte care apăreau la nivel global, va fi astfel ovictimă sigură a restructurării.

Centrul de la Cluj nu este programat să fie închis pentru căsalariile softiştilor ar fi fost prea mari sau pentru că ar fi fostprobleme de calitate, ci pentru că s-a avut în vedere o concentratestrategică a centrelor de cercetare. Astfel, printre criteriileavute în vedere s-au numărat proximitatea faţă de alte centre sautemele de cercetare. Un programator software din Cluj câştigă, înmedie, între 700 şi 1.500 de euro, în funcţie de experienţă.

Formal, nu a fost luată nicio decizie, con­cedierile urmând sătreacă prin toate pro­cedurile prevăzute de lege, astfel cămomentan nu a fost făcută nicio notificare către InspectoratulTeritorial de Muncă. Angajaţii din România vor avea acces ladiferite programe de suport din partea Nokia, fie de reconversie,fie de angajare sau de deschidere a unui business. Angajaţii vorputea opta şi pentru a rămâne pe statul de plată al Nokia până lafinele anului.

Finlandezii preluaseră la Cluj o subsidiară a Intellisynccu 100 de angajaţi

Noiembrie 2005 - Nokia anunţă că va cumpăra cu 430 mil. $compania Intellisync, un dezvoltator de aplicaţii de mesagerie şide aplicaţii pentru telefoane mobile.

Aprilie 2006 - Nokia anunţă oficial că subsidiara din România aIntellisync, unde lucrau aproximativ 100 de oameni, va deveni unuldintre centrele de cercetare ale companiei. Achiziţia Intellisyncfusese finalizată în februarie.

Noiembrie 2006 - Nokia începe să facă angajări în software lacentrul R&D din România.

Iunie 2007 - la Cluj lucrează 110 oameni, iar compania anunţă căva angaja alţi 15 oameni. În 2005 ajunsese la venituri de 2 mil.euro, iar în 2006 la 3 mil. euro.

August 2007 - fosta companie Intellisync, devenită între timpNokia Enterprise Solutions România, este integrată în companiaNokia România SRL.

Aprilie 2008 - divizia de cercetare a Nokia anunţă că va angajaîncă 20 de oameni şi că are în plan să vândă şi în România produsesoftware.

Februarie 2011 - Nokia anunţă un parteneriat strategic cuMicrosoft.

Martie 2011 - compania finlandeză anunţă că va face concedierica urmare a acordului cu Microsoft şi a noii strategii.

Aprilie 2011 - Nokia România anunţă intenţia de a concedia cei120 de angajaţi (programatori, ingineri, contabili,specialişti înresurse umane) ai diviziei de cercetare din România.Divizia dinRomânia nu era implicată în dezvoltarea platformei software Symbiana Nokia, care a fost externalizată către compania Accenture.

Octombrie 2011 - divizia de cercetare şi dezvoltare a Nokia dinCluj ar trebui să fie închisă şi toţi angajaţii concediaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO