Business Hi-Tech

Noua strategie in lupta pentru taierea costurilor: optimizarea activitatii diviziei IT

09.06.2005, 18:10 53

Companiile schimba foaia si renunta la politica de reducere a costurilor prin micsorarea bugetelor, orientåndu-se spre o politica de optimizare a activitatii diviziei IT, care va duce automat la scaderea cheltuielilor si cresterea performantei companiei, sustin analistii companiei de analiza Gartner, citati de oficialii IBM.

Costurile operationale pot fi reduse cu påna la 10% prin optimizarea proceselor de business din diviza de IT, iar o cincime din companiile mari au demarat astfel de initiative, marea majoritate cu ajutorul noilor servicii si oferte ale diviziei IBM Global Services.

Un management mai bun al diviziei de IT rezolva si alte probleme: studiile au demonstrat ca 50% din proiectele IT depasesc bugetele stabilite, 40% dintre ele nu reusesc sa atinga obiectivele stabilite si, in fine, 70% ajung sa depaseasca calendarul stabilit pentru implementare, spun oficialii Mercury, companie americana specializata in optimizarea infrastructurii IT (Business Technology Optimization, BTO).

Daca la inceput companiile IT ofereau numai sisteme hardware sau aplicatii software, in timp ofertele au evoluat. Au aparut astfel primele sisteme de gestiune pentru infrastructura hardware, apoi solutii de management al aplicatiilor soft la nivel de server. Ulterior au aparut solutii din ce in ce mai complexe, care imbina cele doua sisteme pentru o mai buna gestiune a diviziei IT, spun la råndul lor oficialii HP.

Acum a venit timpul ca toate acestea sa fie integrate si sa functioneze ca un sistem unitar, controlat, reglementat si standardizat, afirma oficiali ai celor mai mari companii din domeniul IT. Iar aceste solutii vin si pe piata locala prin diviziile gigantilor IT sau reprezentantii din Romånia ai companiilor americane care activeaza in acest domeniu.

IBM Romånia a pregatit si pentru companiile locale o solutie de management al serviciilor IT care permite nu numai standardizarea proceselor de business din divizia IT, ci si optimizarea lor pe baza unui set de a??best practicesa??, imbinat cu solutiile automatizare a proceselor puse la punct de gigantul american. Astfel se economisesc bani si se cåstiga timp, mai ales folosind a??bibliotecaa?? de proceduri IT a IBM, ITIL - IT Infrastructure Library, a explicat Wilhelm Moser, manager Tivoli Software, IBM CEEMEA (Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa).

a??Tehnologia se orienteaza tot mai mult spre business, devine un element strategic si esential pentru diferentierea fata de concurenta, iar acest lucru inseamna ca nu se mai poate apela la outsourcing pentru reducerea costurilor diviziei ITa??, a explicat Moser.

El a spus ca o astfel de solutie are si un efect de trambulina pentru managerul IT, care devine un element cheie al echipei de conducere a companiei. In orice caz, tehnologia trebuie in acelasi timp sa sprijine procesele de business din companie, in timp ce ea insasi se transforma intr-o afacere.

Implicarea IT-ului in procesele de afaceri devine tot mai pregnanta, iar solutiile de gestionare a activitatii aliniaza practic divizia IT la obiectivele strategice ale companiei, spun reprezentantii Mercury, al caror partener pe piata locala este S&T. Departamentul IT poate fi condus de un manager, ca o companie in sine, spun ei, iar vizibilitatea contributiei acestei divizii la cresterea afacerii in general creste o data cu implementarea unei astfel de solutii.

a??Spre deosebire de directorul de marketing sau cel executiv, care au instrumente complexe de analiza a afacerii, directorul IT se bazeaza pe solutii relativ simple, care nu ii confera o imagine de ansamblu asupra departamentului pe care il conducea??, a declafrat Alik Haik, managing director Mercury pentru zona Mediteraneeana. O solutie de tip IT Governance, de la Mercury, poate fi comparata cu platformele soft pentru afaceri care permit directorului executiv sa observe toate procesele din cadrul companiei si sa ia cele mai bune decizii in timp util. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO