Business Hi-Tech

Numarul utilizatorilor 3G a crescut de 6 ori anul trecut

03.03.2005, 00:00 17

Numarul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila de generatia a treia 3G UMTS a depasit 16 milioane in toata lumea la inceputul acestui an, fata de doar 2,7 milioane de persoane care foloseau aceasta tehnologie in urma cu 12 luni, releva un studiu al 3G Americas, preluat de presa internationala.


3G Americas este o organizatie care reuneste producatori si operatori de telefonie mobila de pe continentul american, infiintata in anul 2002.


Tehnologia 3G UMTS, care permite transferul rapid de date, muzica si clipuri video pe telefonul mobil, este prezenta in 33 de tari si functioneaza pe 64 de retele de telefonie, se arata in raportul citat. Pe de alta parte, in 2004, GSM a castigat 284 de milioane de noi clienti, ducand numarul total de utilizatori la 1,275 miliarde. Totusi, rata de crestere a 3G-ului inregistrata in ultimele 12 luni este chiar mai mare decat cea a tehnologiei GSM, cand era in aceeasi faza de dezvoltare in care este acum 3G, spun specialistii.

"UMTS castiga in jur de doua milioane de utilizatori pe luna, astfel ca ne asteptam ca numarul total de clienti la sfarsitul lui februarie sa fi fost de 20 de milioane", a declarat Chris Pearson, presedinte al 3G Americas.



"Acest trend va continua rapid, avand in vedere ca exista 128 de operatori in diverse stadii de dezvoltare a retelelor UMTS, din care aproape jumatate au si lansat deja servicii comerciale".



In Romania, Connex este primul operator de telefonie mobila care si-a anuntat intentia de a lansa servicii comerciale 3G in cursul acestui an.



Totodata, si tehnologia EDGE, cunoscuta si sub numele "2,75G" pentru ca reprezinta o faza intermediara intre GSM si 3G, isi continua progresul atat pe continentul american, cat si in restul lumii, spun oficialii 3G Americas. EDGE este cea mai rapida retea wireless de date disponibila la nivel national in SUA si Canada, in aria sa de acoperire intrand aproximativ 250 de milioane de potentiali consumatori, conform raportului citat. In prezent, 56 de operatori din 41 de tari instaleaza astfel de retele, iar alti 96 de operatori sunt "hotarati pe deplin" sa adere la noua tehnologie, se arata in studiul 3G Americas. In Romania, Orange a lansat serviciile comerciale EDGE in luna octombrie 2004.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO