Business Hi-Tech

Numele ales de Windows, Vista, era deja inregistrat

27.07.2005, 18:20 15

Producatorul american de software Microsoft ar putea intampina probleme in ceea ce priveste noul sistem de operare pe care urmeaza sa-l lanseze, Longhorn, sau mai bine zis Windows Vista, nu din punctul de vedere al software-ului propriu-zis, ci datorita numelui, scrie publicatia online Tech World.

Vista, o companie americana de software, are in plan sa ia masuri legale impotriva Microsoft pentru faptul ca numele companiei va fi utilizat pentru a denumi noul sistem de operare Windows, a precizat directorul executiv al Vista, John Wall.

"Numele de Windows Vista ar putea incalca marca inregistrata a Vista, iar utilizatorii vor incurca cu siguranta sistemul de operare al Microsoft si serviciile pe care le ofera compania noastra", a explicat Wall. "Daca va fi numit de catre clienti Windows Vista, nu exista nici o problema, insa daca i se va spune pe scurt doar Vista, compania noastra ar putea avea de suferit", a adaugat acesta.

Compania Vista conduce o afacere restransa cu sisteme online de informatizare si servicii de consultanta. Oficialii companiei au precizat ca vor monitoriza traficul de pe site-ul www.vista.com, pentru a putea determina care este efectul redenumirii sistemului de operare al Microsoft.

In cazul in care se va inregistra un numar mai mare de accesari, navigatorii dorind sa afle mai multe informatii despre Windows Vista, compania va intenta cu siguranta proces juridic, sunt de parere analistii din domeniu.

Microsoft are insa pe cap mai multe companii care doresc sa-si protejeze marca inregistrata. Alte doua companii, numite Vista Software, ar putea avea la fel de multe sanse ca si Vista intr-un proces juridic impotriva gigantului de software, scrie publicatia online Tech Web.

Insa, chiar daca Vista nu va lua masuri legale impotriva Microsoft, compania va avea de profitat de pe urma publicitatii excesive de care beneficiaza in acest moment, au afirmat analistii din domeniu.

Pe de alta parte, Microsoft este preocupat si de protejarea inregistrarii copiilor legale ale sistemelor de operare Windows, facand eforturi mari pentru a combate pirateria, au afirmat oficialii companiei. In acest sens, gigantul de software si-a extins programul "Windows Genuine Advantage" care cere utilizatorilor sa-si verifice copiile de software pentru a primi imbunatatiri periodice ale sistemului de operare Windows XP.

Microsoft a lansat initial programul intr-o versiune de test si l-a extins apoi in peste 20 de tari. Acesta vine sa sustina incercarile companiei de a recastiga o parte a veniturilor pe care le pierde din cauza pirateriei, pierderi care diminueaza profiturile cu mai multe miliarde de dolari, au precizat oficialii Microsoft.

Clientii care utilizeaza copii piratate ale Windows-ului au doua optiuni: fie sa trimita companiei copia pirat si sa completeze un formular pentru a primi gratuit o copie legala, fie, daca nu exista un CD sau o dovada a achizitiei, sa cumpere o noua copie a Windows XP Home sau Windows XP Professional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO