Business Hi-Tech

NVIDIA: In doua luni vindem in Romania cateva mii de placi grafice din categoria premium

13.11.2006, 18:51 241

Compania NVIDIA, cel mai mare producator mondial de cipuri grafice, estimeaza ca va vinde in Romania - pana la sfarsitul acestui an, cateva mii de placi grafice din seria GeForce 8800, cu preturi cuprinse intre 500 si 600 de euro, a declarat pentru ZF Luciano Alibrandi, director PR al NVIDIA pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
Prin placile grafice din seria GeForce 8800 si care au un pret mai mare decat cel al unui calculator de birou obisnuit, NVIDIA ataca segmentul "premium" al utilizatorilor, care vor investi in sistemul PC pentru a utiliza toate functiile din noua interfata grafica a sistemului de operare Windows Vista. NVIDIA mizeaza si pe cererea creata de noua generatie de jocuri pentru PC si de noile standarde de televiziune de inalta definitie, precum si pe cerintele companiilor care utilizeaza aplicatii de proiectare asistata pe calculator.
Compania a lansat saptamana trecuta pe plan mondial placile grafice GeForce 8800 si chipsetul pentru placile de baza Intel Quad, produsele urmand sa fie disponibile "aproape imediat" si in Romania, conform companiei. Unitatile de procesare grafica GeForce 8800 sunt primele din lume compatibile Microsoft DirectX 10, interfata de programare de ultima generatie care va fi lansata odata cu noul sistem de operare Microsoft Vista, conform NVIDIA. Placile grafice au 640 sau 768 MB de memorie si o capacitate de procesare grafica de peste doua ori mai mare decat generatia anterioara de produse, scrie presa internationala.
"Nu exista o modalitate mai buna de a experimenta Windows Vista, DirectX 10, HD-DVD si Blu-ray decat aceea de a avea un PC echipat cu GeForce 8800 si nForce 680i SLI", a declarat Jen Hsun Huang, presedinte si CEO al NVIDIA.
"Produsul vine exact la momentul potrivit pentru sezonul de iarna si inainte de disponibilitatea noului sistem de operare de la Microsoft", a declarat pentru ZF Luciano Alibrandi. "Pornind de la faptul ca gamerii si utilizatorii in general investesc in sistemele lor pentru o perioada determinata (...) ne asteptam la un nivel de interes foarte ridicat pentru noile produse. Doar pentru piata din Romania estimam cateva mii de unitati vandute pana la finele anului din acest segment de varf, GeForce 8800. Pentru pietele din regiune vom avea cantitati mai reduse, avand in vedere si faptul ca aceste piete sunt mai mici in raport cu Romania. Pentru placi de baza vom avea desigur mult mai multe sisteme", a adaugat oficialul NVIDIA.
Oficialii NVIDIA au estimat anterior pentru ZF ca piata locala de placi grafice va ajunge in acest an la 300.000 de unitati, cota de piata a companiei fiind de aproximativ 60%. Reprezentantii NVIDIA estimeaza ca vanzarile de pe piata locala vor atinge in acest an valoarea de 11,7 milioane de dolari.
Principalul competitor al NVIDIA, atat pe plan local cat si global, este ATI, producator canadian de cipuri grafice care a fost preluat recent de al doilea producator de microprocesoare din lume, AMD, intr-o tranzactie de 5,4 mld. dolari. Si AMD a lansat saptamana trecuta o noua placa grafica, ATI Radeon X1650 XT, care este de asemenea compatibila cu Windows Vista. Pretul recomandat la nivel international este de 149 de dolari.
Oficialii AMD Romania nu au putut fi contactati pentru mai multe detalii privind disponibilitatea produsului pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO