Business Hi-Tech

nVIDIA se asteapta sa vanda peste 250.000 de placi video in 2007 in Romania

nVIDIA se asteapta sa vanda peste 250.000 de placi video in 2007 in Romania

"Romania este o piata entuziasta. Nu mai vorbim de gameri, ci de superuseri, care vor mereu ce este mai bun si care nu sunt dispusi sa plateasca mult. Din acestia avem o cota de aproape 100%", a precizat Cedric Royer

12.06.2007, 18:43 23

Nvidia, cel mai mare producator de procesoare grafice din lume, vizeaza pentru sfarsitul acestui an o cota de pana la 75% din piata locala de placi video, si vanzari de aproximativ 250.000 de placi grafice.
"Am ales Romania, deoarece este cea mai importanta tara din regiune din punct de vedere al potentialului ridicat de dezvoltare a pietei si de crestere a vanzarilor", a declarat Cedric Royer, director de vanzari la nVIDIA pentru Europa de Est.
Potrivit acestuia, piata locala ar putea atinge in acest an 350.000 de unitati, in conditiile cresterii importante a sectorului de distributie hardware, precum si a pietei IT in general.
Un alt factor invocat de Royer este nivelul ridicat al pietei de retail IT din Romania, precum si cota de piata de 40% detinuta de brand-urile de tip A, mai mare decat in unele tari estice, precum Rusia, unde brand-urile inregistreaza o cota de pana la 30%. "Suntem convinsi ca presiunea venita din partea brandurilor A va conduce la o dinamica a pietei care va duce la politici agresive de preturi in favoarea cumparatorului", a adaugat Royer.
El estimeaza ca in perioada urmatoare vor exista unele proiecte initiate de guvern pentru informatizarea institutiilor publice precum si pentru dotarea cu PC-uri a institutiilor de invatamant.
nVIDIA detine in prezent circa 60% din piata locala de procesoare grafice, dupa ce in trimestrul doi al anului trecut avea o cota de aproximativ 48%. Cresterea, spune Royer, a venit ca urmare a adoptarii unei politici diferite a preturilor, a lansarii unei a noii arhitecturi precum si noii campanii de imagine a companiei asociata cu sloganul - "The way it's meant to be played".
Totodata, 70% din notebook-urile vandute in Romania echipate cu placi video discrete (cu memorie partajata de cea a sistemului) contin procesoare grafice produse de nVIDIA.
"Romania este o piata entuziasta. Nu mai vorbim de gameri, ci de superuseri, care vor mereu ce este mai bun si care nu sunt dispusi sa plateasca mult. Din acestia avem o cota de aproape 100%", a precizat Royer. In ceea ce priveste segmentul local al PC-urilor "media center", nVIDIA se confrunta cu probleme legate de pretul tehnologiei de ultima ora inaccesibila multor posibili cumparatori.
"Este o tehnologie noua, iar consumatorii trebuie sa inteleaga ca nu este un player scump", a subliniat reprezentantul nVIDIA.
Compania americana furnizeaza in prezent solutii grafice pentru statiile grafice folosite de NASA, detinand aproape 100% din piata mondiala de emulare 3D. In plus, potrivit lui Royer, 86% din companiile de pe Wall Street folosesc solutiile grafice produse de nVIDIA. La nivel mondial nVIDIA vizeaza cresterea prezentei pe piata placilor grafice destinate consolelor de jocuri video, precum si telefoanelor mobile.
Compania a raportat pentru primul trimestru al acestui an venituri de 844,3 mil. $ (631,5 mil. euro), fata de 681,8 mil. $ (510 mil. euro) consemnate in perioada similara din 2006. Profitul nVIDIA s-a situat la 132,2 mil. $ (99 mil. euro), in crestere cu 44% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO