Business Hi-Tech

O afacere prospera: Parcul Industrial Regie

28.04.2004, 00:00 100



Se spune ca studentia este cea mai frumoasa perioada din viata unui om. Camine studentesti departe de parintii supraveghetori, petreceri non-stop etc.Intr-un cuvant, libertate. Pustiul de 18 ani, cu ceva capital parintesc in buzunar, pentru supravietuirea odraslei, se simte ca in Rai "la facultate". Tot cu viata de student apar si primele - sa le spunem greutati - financiare: "Daca ies in seara asta in discoteca, se duc si ultimii bani, mancarea pe patru zile, si pana cand vine pachetul, mai am de asteptat o saptamana". Alegerea este insa clara: discoteca. O saptamana de foame nu a omorat pe nimeni. Si, oricum, exista solutia imprumutului de bani/mancare de la colegi. Cand insa situatia se repeta de mai multe ori, gandul de "a face rost de bani" se insinueaza din ce in ce mai mult in mintea studentului. Si atunci nimeni nu poate bate inventivitatea lui. De aceea caminele studentesti, mai ales "Regia" din Bucuresti, au devenit prospere medii de afaceri.



Cativa caministi din "Regie" au acceptat sa vorbeasca, pentru Business Hi-Tech despre afacerile studentilor: care sunt acestea, legale sau nu, preturi, profituri. "Cand am intrat la facultate (1999) era moda tepelor pe Internet. Comandau astia de toate pe carduri false sau furate de pe magazinele online. Puteai gasi orice. Se zvonea despre unu', Ionescu, ca si-ar fi tras un Jepp. L-am vazut pe aici cu masina, dar nu mult. Cred l-au saltat astia", povesteste un veteran. Se gaseau in "Regie" de la ceasuri elvetiene originale pana la combine audio sau pantofi sport.



Tot de atunci au inceput sa o duca bine si piratii. "Era o adevarata uzina. Aveau mii de CD-uri. Acum nu prea le mai merge. Toti au teava la Net si gasesti cel putin un CD writer pe camera. Pe ultimii i-au ridicat anul trecut din caminul P18. Si dupa aia chiar s-a linistit. Or mai fi, dar nu asa, pe fata." Dezvoltarea retelei de Internet in camine si a programelor de schimb peer-to-peer , cum ar fi Kazaa, au dat o lovitura mai puternica piratilor decat autoritatile.



O alta afacere disparuta sau evoluata in unele cazuri la stadiul de legalitate este piata gri a componentelor de calculator. Inainte de 2000 existau multi studenti care plecau in Europa si se intorceau cu cateva zeci de procesoare sau memorii pe care reuseau sa le vanda cu mult sub pretul pietei de la noi. Obtineau totusi un profit mai mult decat suficient pentru un student. "E unul de la mine din Galati, care dupa ce a terminat facultatea si-a deschis magazin in centru. Acum e om serios, dar cat a fost student facea Germania si de zece ori pe an..."



Telefonia mobila este un alt capitol de afaceri atins de studentii din "Regie". Inca nu au aparut retele de telecomunicatii studentesti, dar in materie de telefoane si decodari de telefoane, "Regia" detine cea mai tare aparatura de pe piata. "Iti ia 150-200.000 de lei sa decodezi un telefon, imi o studenta la chimie industriala. Am avut nevoie o data de asa ceva, si cand am vazut ce aparatura avea in camera, am ramas masca: doua laptopuri si un calculator cu ecran LCD de 19", cateva telefoane de ultima generatie, cabluri de conectare la calculator pentru aproape orice fel de telefon. Asta pe langa un Hyundai Accent.



Toata lumea recunoaste ca romanii sunt printre cei mai buni programatori, iar in "Regie" nu lipsesc. "A venit la mine cineva sa ma roage sa-i fac o pagina web. In doua zile era gata. Omul a fost multumit si a scos 4 milioane. De atunci am comenzi non-stop. Pot sa castig si 300$ pe o pagina, dar lucrez si doua-trei saptamani la ea. Nu am de gand sa ma angajez. Poate imi fac firma". Un alt tanar, student la Calculatoare, povesteste despre un coleg mai mare: "A prins o comanda pe Internet, a scos ceva bani dintr-un proiect de programare pentru o firma din Coreea. Acum a castigat inca o licitatie pe Net, a cerut un acont, a inchiriat un apartament, m-a luat pe mine si inca doi colegi, ne-a dat bani sa ne luam calculatoare si birouri si ne-a dat de lucru. Lucram tot pentru o firma din Coreea. Facem soft pentru telefoane mobile. Nu ne-a zis cat valoreaza proiectul. Numai acontul a fost, se pare de vreo 8.000 $. Si-a facut firma. E totul legal."



Dincolo de afacerile "hi-tech", e destul de dezvoltat ssi sectorul "servicii".



Anunturi ale studentilor mici-intreprinzatori se gasesc pe toti peretii. De la "Tund ieftin: P16/1xx", la "Imprimanta color 9000 lei/A4" si "Sonorizez evenimente". "Eu imi duc hainele la spalat in P6. E o tipa acolo care are o namila de masina. Cred ca ia si zece kilograme odata. Nu poti sa bagi decat cu Ariel si Lenor, ca altfel nu-ti da voie. Costa 10.000 pe kilogram". De departe cel mai bun este cel cu "Dau gauri. Bormasina BOSCH. 10.000 lei/gaura, 50.000 lei/10 gauri". Nu am reusit sa-l gasesc la telefon pe cel cu bormasina.



Mai mult sau mai putin legal, studentii din "Regie" au reusit sa dezvolte in camine un mic parc industrial, ce-i drept cu activitate subterana. Multi isi continua afacerile incepute aici si dupa terminarea facultatii, dar majoritatea nu fac decat sa-si rotunjeasca veniturile. Totusi, printre ei se gasesc adevarati oameni de afaceri, inventivi, cu spirit de initiativa, capabili sa-si asume un risc si sa infrunte concurenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO