Business Hi-Tech

O posibila revolutie tacuta: migrarea spre mesaje multimedia

22.01.2003, 00:00 17

Mesajele multimedia transmise prin telefonul mobil au devenit o realitate si pentru romani in toamna anului trecut cand operatorul Orange s-a decis sa lanseze si pe plan autohton primul serviciu MMS. De atunci, sintagma "mesaje multimedia" a inceput sa apara tot mai des in realitatea de zi cu zi prin campania agresiva pe care Orange a lansat-o pentru a-si promova acest nou serviciu.
Totul a pornit in octombrie cand Orange a anuntat ca urmeaza sa lanseze intr-o luna serviciul Mesaje Multimedia. In acea luna a inceput si campania publicitara pentru MMS-uri pentru care compania s-a aratat dispusa sa cheltuiasca aproximativ un milion de dolari.
Primul pas a fost organizarea, in cadrul complexului Mall, a unui demo-center unde s-au facut demonstratii referitoare la functionarea serviciilor multimedia pana la mijlocul lunii noiembrie cand serviciul a devenit disponibil in varianta sa comerciala.
"La lansarea serviciului a fost estimat un numar de cateva mii de clienti pana la sfarsitul anului 2002. Realitatea este in conformitate cu previziunile noastre", a declarat pentru Ziarul Financiar Ana Niculae, product manager la Orange Romania.
Campania publicitara s-a desfasurat in principal pe la televiziune, unde Orange a investit un buget de 950.000 de dolari (ratecard) pentru difuzarea unui spot de pre-lansare si a doua spoturi de lansare.
"Am dezvoltat campania urmarind sa nu ilustram tehnologie, ci ceea ce aceasta poate face pentru noi, modul in care ne poate apropia unii de ceilalti, oriunde am fi. In ceea ce priveste realizarea obiectivelor comerciale ale campaniei, am atins estimarile pe care le-am facut inainte de lansare", afirma Doina Stoica, communication manager la Orange Romania.
Conform oficialilor Orange, in Romania s-au vandut pana acum cateva mii de telefoane mobile cu capacitatea de a transmite si receptiona mesaje multimedia.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un utilizator al serviciilor Orange pentru a putea expedia sau primi mesaje multimedia, adica texte insotite de sunete sau imagini? "In primul rand trebuie sa dispuna de un terminal compatibil MMS, sa aiba setarile specifice MMS in telefon, disponibile pe site-ul http://www.orange.ro si in brosura serviciului. O mare parte a telefoanelor cumparate din magazinele noastre sunt deja setate pentru a primi sau trimite mesaje multimedia", explica oficialii Orange. Edxpedierea unui  MMS (mesaj care poate contine text, imagine si sunet) costa 28 de centi, de patru ori mai mult decat un mesaj scris (SMS).
Dupa ce si-a cumparat un telefon compatibil si l-a configurat pentru serviciul MMS, utilizatorul trebuie sa apeleze Orange pentru a solicita activarea serviciului. In acel moment ii sunt activate toate componentele, inclusiv legatura GPRS de care are nevoie pentru a folosi serviciul mesaje Multimedia.
Unul dintre cei mai importanti dealeri Orange, compania GlobalNET, a vandut in ultimul trimestru al anului trecut peste 1.000 de telefoane mobile cu capabilitati MMS. "Estimam ca vom vinde in prima jumatate a acestui an 3-4.000 de terminale", afirma Liviu Nistoran, directorul general al firmei.
Distribuitorul de echipamente de telecomunicatii si servicii conexe apreciaza ca si preturile la terminalele MMS vor scadea in cursul  acestui an. "Deja Nokia a lansat pe piata modelul 3510i care coboara sub bariera psihologica de 200 $. In doua-trei saptamani acest model va fi disponibil si pe piata romaneasca. Spre mijlocul anului vom avea terminale MMS sub pretul de 100$", mai spune Nistoran.
In plus, oficialul apreciaza ca majoritatea telefoanelor noi vor avea incluse functii de trimitere si primire a mesajelor multimedia, inclusiv cele care au preturi mici. "In consecinta o mare parte din telefoanele care se vor vinde la mijlocul acestui an vor fi compatibile MMS. In anul 2003, in lume, 2 din 3 telefoane vandute vor avea MMS sau ecran color. In Romania estimez ca in semestrul al doilea unul din doua telefoane vor avea MMS sau ecran color. Anul 2003 va fi anul revolutiei MMS", conchide Liviu Nistoran.
Ce spun analistii internationali? Desi multa vreme s-au asteptat ca mesajele multimedia sa faca valuri uriase in lumea telefoniei mobile, ultimul studiu publicat de Wireless World Forum nu este atat de optimism. Potrivit specialistilor companiei de consultanta si cercetare a pietei telefoniei mobile, serviciile MMS vor aduce pe principalele 16 piete din lume venituri de 5,8 mld. de dolari in 2006, cifra care reprezinta mai putin de 20% din cea estimata anterior de alti analisti. tarile la care face referire studiul sunt Australia, Canada, Finlanda, Franta, Germania, Hong Kong, Irlanda, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie si Statele Unite.
Studiul a fost realizat pe baza unor interviuri cu peste 3.000 de directori din sectorul telefoniei mobile.
Potrivit studiului, cele mai mari piete, ca numar de mesaje transmise lunar, vor fi in 2006 Statele Unite (cu 726,8 milioane), Germania (324 de milioane) si Marea Britanie (258,4 milioane).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO