Business Hi-Tech

O "realitate" de preferat: Razboi si pace acasa, pe calculator

23.04.2003, 00:00 20

Razboi sau pace? Aceasta era intrebarea care flutura pe buzele tuturor in urma cu numai doua luni. Razboi, au ales Aliatii. Si aidoma lor, impatimitii de jocuri video.
Pe vremea cand americanii inca mai incercau sa convinga comunitatea internationala ca Irakul este inamicul public numarul unu, jocurile de razboi urcau vertiginos in topul vanzarilor din Statele Unite.
Inca din februarie, printre primele zece titluri la categoria games pentru PC trei erau jocuri de razboi iar la console situatia era similara.
Timpul a trecut. Razboiul din Irak, cel adevarat a inceput  de mult si se apropie acum  de sfarsit. In clasamentul vanzarilor de jocuri video putine s-au schimbat insa.
In saptamana care s-a sfarsit pe 5 aprilie, dupa cum arata CNN, cel mai bine vandut joc pentru PC-uri era Delta Force: Black Hawk Down. Batalia nu se duce insa in Irak ci in Somalia, la Mogadishu, prin 1993.
A doua pozitie a revenit titlului Command & Conquer: Generals, fost "number one", in care poti sa bati irakienii cu armatele americane. Sau nu. Depinde de strategiesi de talent.
In patru din ultimele cinci saptamani, 50% din jocurile care au urcat in clasamentul vanzarilor au fost fie jocuri de razboi proaspat lansate fie pachete add-on (prelungiri) pentru cele existente deja pe piata, scrie tot CNN.
La jocurile pentru console, vanzarile au crescut puternic in saptamanile dinaintea razboiului din Irak. Pentru Conflict: Desert Storm razboiul a fost chiar o binecuvantare pentru ca vanzarile au sporit cu 13% in numai cateva zile desi criticii nu prea dadusera anterior note bune acestui joc.
Un alt titlu, Desert Combat se poate juca online iar site-ul web pe care este afisat  acest joc a inregistrat in zilele mai tensionate din Golf o crestere a numarului de jucatori de peste trei ori.
Atat Conflict: Desert Storm cat si Desert Combat sunt inspirate din primul razboi din Golf.

Profil de war-gamer
Cine se joaca de-a razboiul? In primul rand barbatii, spun statisticile. In al doilea rand, pasionatii din tarile unde a cumpara un calculator puternic nu mai este demult un sacrificiu iar conexiunile broadband la Internet (pentru o experienta mai intensa de lupta) intra in aproape fiecare casa.
Categoria sociala sau profesionala nu conteaza. Gilbert Wong, 40 de ani, consultant in management, isi pierde nopti intregi incercand sa faca fata asaltului inamicilor din Black Hawk Down.

Reactia americanilor
Sunt cu adevarat periculoase din punct de vedere social jocurile de razboi si, in general, cele violente? Nimeni nu a gasit inca vreun raspuns exact. Cert este ca autoritatile americane s-au sesizat. Senatul a aprobat de curand o lege prin care cei care vand jocuri violente unor persoane sub 17 ani vor primi amenda de 500 de dolari.

Reactia arabilor
Arabii au aflat ca pe Internet se pot gasi jocuri cum ar fi UN Weapons Inspector sau War Against Irak care iti dau voie sa iei inca "masuri" impotriva lui Saddam Hussein sau impotriva fostului sau regim si au reactionat si ei.
Printr-un joc online, Special Force, proiectat de grupul libanez de gherila Hezbolah. Evident, de data aceasta nu arabii sunt inamicii. "Problema este ca majoritatea jocurilor pe computer sunt americane. In plus, luptele se duc in mare parte din cazuri impotriva tarilor arabe, mortii sunt soldati arabi in timp ce eroul care ii ucide, adica jucatorul, isi alege sa fie american", se arata pe pagina web a jocului. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO