Business Hi-Tech

Operatorii telecom din UE vor putea oferi servicii 4G într-o nouă bandă de frecvenţe

Operatorii telecom din UE vor putea oferi servicii 4G într-o nouă bandă de frecvenţe

Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene

Autor: Adrian Seceleanu

05.11.2012, 23:50 402

Operatorii de telefonie mobilă din Uniunea Europeană vor putea oferi servicii de date prin tehnologia 4G într-o nouă bandă, care în prezent poate fi utilizată doar pentru servicii 3G, potrivit unei decizii a Comisiei Europene care trebuie să fie aplicată de toate statele membre cel târziu până la 30 iunie 2014.

"Comisia Europeană a hotărât astăzi să adauge încă 120 MHz la portofoliul de spectru de frecvenţe radio pentru tehnologiile 4G, precum LTE (Long Term Evolution), pe lângă banda de 2 GHz. În prezent, această bandă este folosită numai pentru comunicaţiile wireless UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), cunoscute sub numele de reţele 3G. Decizia obligă statele membre să deschidă spectrul corespunzător până la 30 iunie 2014 cel mai târziu şi stabileşte condiţii tehnice armonizate care permit coexistenţa diferitelor tehnologii. Astfel, UE va beneficia de acum înainte de un spectru de frecvenţe pentru servicii wireless de bandă largă de mare viteză de două ori mai mare decât cel din Statele Unite, şi anume de aproximativ 1.000 MHz. Ca urmare a deciziei Comisiei, operatorii de telefonie mobilă vor avea mai multe posibilităţi de a investi în îmbunătăţirea reţelelor mobile, ceea ce va fi benefic pentru întreaga economie, iar consumatorii vor beneficia, în timp, de transferuri de date mai rapide şi de mai multe servicii în bandă largă. Un acces mai larg la spectrul de frecvenţe pentru tehnologii 4G va avea o contribuţie substanţială la îndeplinirea obiectivului în materie de bandă largă prevăzut de Agenda digitală, şi anume acoperirea universală de bandă largă la cel puţin 30 Mb/s la nivelul UE până în 2020 (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 şi MEMO/10/200)", potrivit anunţului CE.

"Acest spectru suplimentar pentru 4G în Europa înseamnă că putem răspunde mai bine cererii tot mai mari şi mai variate de servicii wireless în bandă largă. Doresc să văd că statele membre acţionează rapid în vederea schimbării licenţelor existente. Avem cu toţii de câştigat dacă dispunem de conexiuni wireless mai rapide în Europa", a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO