Business Hi-Tech

Operatorii telecom, in prima linie a ofertelor din Orasul digital CERF

04.05.2006, 00:00 20

Gadgeturi, oferte de soft si de servicii de comunicatii - "ambalate" in standuri intens colorate cu designuri care mai de care mai futuriste - atrag privirile si pasii vizitatorilor, ghidati de nelipsitele pliante colorate si hostesse.

Toate acestea pot fi regasite in cei 14.000 de metri patrati in care este gazduit de catre Romexpo "Orasul digital" realizat de compania Expotek cu ocazia celei de-a 15-a editii a CERF, cea mai mare Expozitie Internationala de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Romania, unde se "bat" in oferte peste 550 de marci de produse si solutii IT&C.

Chiar daca are o puternica aplecare catre zona consumatorilor, targului nu-i lipsesc si ofertele destinate oamenilor de afaceri, dovada fiind spatiile special amenajate de catre o buna parte dintre expozanti pentru a atrage atentia companiilor.

In prima linie a inventivitatii si a competitiei de oferte se afla operatorii de comunicatii din Romania, care si-au amenajat spatiile contractate in cadrul CERF astfel incat sa prezinte in zone dedicate ofertele si tehnologiile dedicate consumatorilor si companiilor.

RomTelecom a apelat la scenograful Dragos Buhagiar pentru a-si amenaja standul sub forma unui Zeppelin, in interiorul caruia se regaseste si o zona dedicata companiilor, pe langa cea destinata pasionatilor de jocuri.

La etajul Zeppelinului, dedicat oamenilor de afaceri, vizitatorii vor putea testa servicii RomTelecom ca ADSL 2+, iPFix Ultra, Metronet si VPN. Tot aici vor fi disponibile telefoane IP si centrale PABX. Cei interesati sa contracteze la CERF o conexiune Internet de la RomTelecom vor beneficia de oferta speciala valabila pe perioada targului: kit de instalare gratuit si livrare gratuita la domiciliu, la care se adauga scutirea de taxa de activare.

Orange Romania si-a amenajat standul astfel incat clientii sai sa poata testa o intreaga gama de aplicatii si servicii si sa poata accesa Internetul prin serviciul Wireless broadband. De asemenea, la standul Orange pot fi testate serviciile 3G si videotelefonia, precum si solutiile e-mail push destinate companiilor care vor fi disponibile odata cu lansarea 3G, preconizata pentru prima jumatate a acestui an.

Operatorul a prezentat la CERF un nou serviciu dezvoltat in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei si Alcatel, prin intermediul caruia clientii Orange vor putea urmari in direct de pe mobil traficul de pe Drumul National 1 (Bucuresti-Brasov), scopul acestui serviciu fiind acela de a "creste gradul de siguranta rutiera", conform companiei. In standul Orange vizitatorii pot accesa de pe telefonul mobil si noul portal video din Orange World, precum si noul serviciu Music Store, de unde doritorii pot alege dintre cele 230.000 de melodii incluse.

In cadrul CERF, Vodafone a prezentat pentru prima oara in Romania demonstratii ale tehnologiei mobile de transfer de date HSDPA - 3G broadband, urmatorul nivel al tehnologiei 3G, care permite atingerea unei viteze de pana la 1,4 Mbps. O alta oferta dedicata companiilor este Vodafone Mobile Connect prin HSDPA, o solutie de conectare wireless pentru utilizatorii de laptop care ofera un acces rapid si usor la Internet si la aplicatiile companiei, la viteze de pana la 1,4 Mbps. Reteaua HSDPA permite in prezent viteze de pana la 1,8 Mbps. Oamenii de afaceri pot testa, de asemenea, solutia BlackBerry, atat pe terminalul BlackBerry 7290, cat si, in premiera pe piata locala - conform companiei, pe telefoanele inteligente Nokia 9300i si Nokia E61.

Operatorul a facut de asemenea prezentari ale portalului Vodafone Live! care, odata lansat in cateva saptamani, va oferi servicii de muzica, cum sunt Radio DJ sau Full Track Music Download, care ofera acces la mai mult de 500.000 de melodii. Operatorul atrage vizitatorii si prin concursurile organizate la stand, marele premiu pus la bataie fiind un bilet pentru doua persoane la cursa de Formula 1 de la Monza, Italia.

Grupul RCS&RDS, furnizor exclusiv de Internet si telefonie in cadrul CERF, isi promoveaza cu ocazia expozitiei pachetul de servicii de televiziune, internet si telefonie - urmand sa lanseze cu aceasta ocazie Fiber Link, un serviciu de Internet prin fibra optica - care include o colectie intreaga de oferte asociate, precum 30 de minute gratuite in retelele de telefonie mobila.

Din "Orasul digital" al CERF nu putea lipsi o Casa digitala, iar aceasta a fost amenajata de operatorul UPC-Astral. Desfasurata pe o suprafata de 180 de metri patrati, Casa digitala are o "sala" destinata oamenilor de afaceri, dar si una in care o familie le va demonstra vizitatorilor care sunt beneficiile ofertei integrate de televiziune, Internet si telefonie digitala - disponibile de la UPC Astral.

Nici politicienii nu au ocolit CERF. Romania va recupera, intr-un interval de cinci pana la zece ani de la data aderarii la Uniunea Europeana, decalajul fata de statele vest-europene in privinta gradului de utilizare a tehnologiei informatiei si a comunicatiilor, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, care a vizitat CERF alaturi de ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy. Presedintele a mai spus ca a utilizat computere in activitatea sa, atunci cand era capitam de vas, adaugand ca "calculatorul este cel mai statornic, eficient si corect partener, dupa sotie".

In cadrul CERF 2006 va fi organizata si o noua editie a Zilei Comunicatiilor, la care vor participa companii precum Alcatel, Cosmote, Orange, RomTelecom, Vodafone si Zapp.

La editia din acest an a targului IT&C CERF, vor participa pentru prima oara cu stand propriu producatorii de solutii audio si video LG, Panasonic, Philips si Sony. adrian.seceleanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO