Business Hi-Tech

Opt retele TV digitale terestre pana in 2012

21.06.2006, 19:05 84

Conform planului de radiodifuziune digitala stabilit recent la Geneva, in Romania se vor putea folosi doua retele nationale de radio digital terestru si opt retele nationale de televiziune digitala, conform oficialilor Ministerului Comunicatiilor.
Semnarea planul de radiodifuziune marcheaza practic tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala, proces care, conform cerintelor Uniunii Europene, trebuie sa se finalizeze pana in 2012, declara Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Televiziunea digitala va inlocui, treptat, televiziunea analogica, deoarece ambele functioneaza in aceleasi benzi de frecvente si, prin urmare, nu pot coexista.
Pana in 2012, cele opt retele nationale digitale de televiziune vor inlocui cele trei retele nationale analogice de televiziune, existente in acest moment, si cele peste 300 de statii locale licentiate.
In luna decembrie 2005, RadioCom a pus in functiune primul emitator de televiziune digitala in Bucuresti, urmand ca in viitorul apropiat sa fie pus si cel de-al doilea emitator in centrul tarii, la Onesti. In prezent, emitatorul de la Bucuresti face parte din programul-pilot de introducere a televiziunii digitale terestre in Romania si difuzeaza cinci programe: TVR1, TVR2, ProTV, Antena1 si Realitatea TV.
"Pentru a acoperi toata tara se va face o investitie de ordinul zecilor de milioane de dolari", a declarat anterior Mircea Cazan, presedintele RadioCom.
Introducerea televiziunii digitale implica insa si din partea posturilor de televiziune cheltuieli legate de productie, pentru a oferi o calitate tehnica superioara a semnalului distribuit catre emisie. Televiziunea Romana a digitalizat treptat o mare parte din sistemul de productie, conform oficialilor postului.
In 2006 au fost prevazute investitii de 18,345,000 RON (5,2 milioane euro) pentru digitalizarea productiei, iar pentru completarea fluxurilor de productie existente a fost prevazuta tot pentru acest an suma de 5,910,000 RON (1,7 milioane euro)", a declarat pentru ZF Cristina Constantinescu, Director Comunicare si Relatii Internationale TVR. "Subliniem insa faptul ca acesta este un proces aflat in desfasurare", a adaugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO