Business Hi-Tech

Oracle intra pe piata de soft de virtualizare

16.11.2007, 19:47 53

Oracle, al treilea mare producator de software din lume, a lansat saptamana aceasta aplicatia de virtualizare Oracle VM si va intra in competitie directa cu companii precum VMware sau Microsoft.
Anuntul lansarii produsului a fost facut de catre presedintele companiei, Charles Phillips, in cadrul targului anual Oracle OpenWorld 2007, ce se desfasoara in San Francisco in perioada 11-15 noiembrie.
Software-ul de virtualizare permite unui singur computer sa ruleze simultan mai multe instante ale unor sisteme de operare in cadrul unor masini virtuale, oferind companiilor posibilitatea de a cheltui mai putin pe echipamente si energie.
Potrivit oficialilor companiei, Oracle VM suporta atat aplicatiile de baza Oracle (inclusiv pentru Oracle Database, Oracle Fusion Middleware, PeopleSoft Enterprise sau Siebel CRM), cat si cele non Oracle, si este de pana la trei ori mai eficienta decat alternativele existente pe piata. Reprezentantii Oracle nu au dorit sa ofere mai multe detalii.
Oracle VM va putea fi descarcata gratuit de pe site-ul Oracle, compania intentionand sa comercializeze pachete de surport si service contra cost. Preturile variaza intre 499 si 999 de dolari (340 - 680 de euro), in functie de numarul de procesoare utilizate.
Bazata pe o aplicatie open-source, Oracle VM va oferi suport atat pentru sisteme Windows, cat si pentru sisteme Linux, printre care se numara distributiile proprii ale companiei (Oracle Enterprise Linux), precum si Red Hat Enterprise Linux.
Mutarea ar putea fi considerata o alta lovitura la adresa Red Hat, dupa ce, in cadrul editiei OpenWorld de anul trecut, Oracle a anuntat ca va oferi servicii complete de suport pentru utilizatorii Linux (inclusiv Red Hat), la preturi cu pana la 50% mai mici decat cele practicate de catre Red Hat.
La scurt timp dupa anuntul Oracle, pretul actiunilor VMware a scazut cu peste 6% pe Bursa din New York, inchizand la 76,65 dolari (52,14 euro), insa titlurile companiei au recuperat din diferenta a doua zi, dupa ce mai multi analisti au anuntat ca intrarea Oracle pe piata virtualizarii nu va marca declinul VMware. VMware, o divizie a companiei EMC, domina piata aplicatiilor de virtualizare. Compania a inregistrat una dintre cele mai spectaculoase evolutii pe bursa, titlurile sale apreciindu-se cu 76% in prima zi de la listare. Microsoft, Novell, Red Hat si Citrix Systems comercializeaza, de asemenea, aplicatii de virtualizare.
Editia din acest an a Oracle OpenWorld a atras un numar record de peste 43.000 de participanti numai in prima zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO