Business Hi-Tech

Orange: În cel mai rău caz vindem sau fuzionăm cu un rival

Orange: În cel mai rău caz vindem sau fuzionăm cu un rival

Orange, cu afaceri de 1 mld. euro şi un profit de 300 mil. euro, a surprins piaţa cu anunţul său

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

04.05.2011, 23:57 1193

Gervais Pellissier, directorul financiar al France Telecom,proprietarul Orange România, una dintre cele mai mari companiilocale, a bulversat marţi toată piaţa anun­ţând iniţierea uneianalize a afacerilor de la Bucureşti, care le-au adus francezilorvenituri de 1 mld. euro şi un profit de aproape 300 mil. euro în2009. Analiza urmează să examineze oportu­nită­ţile grupului deconsolidare sau chiar posibila vânzare a operaţiunilor din Austria,Belgia şi România.

Pe o piaţă a telefoniei mobile dominată de Orange şi Vodafone,care fac profituri bune în Ro­­mânia, anunţul France Telecom arăvăşit în­trea­ga industrie.

Grupul a transmis marţi-seară, la solicitarea ZF, detalii înlegătură cu ceea ce înseamnă "analiza operaţiunilor" şi a revenitşi miercuri cu un punct de vedere oficial, transmis de această datăîn limba română, pentru a evita interpretările de traducere, princare oferea mai multe precizări.

"În cel mai rău caz, în urma acestei evaluări s-ar putea luadecizia de a vinde operaţiuni, însă, în acelaşi timp, evaluarea arputea sta la baza unor proiecte de consolidare (cum ar fi, deexemplu, joint-venture-ul din Marea Britanie, propunerea de fuziunedin Elveţia sau proiectele de folosire în comun a reţelei înPolonia/Austria)", potrivit afirmaţiilor oficiale ale FranceTelecom. Grupul insistă însă că "în momentul de faţă nu plănuieştesă îşi vândă operaţiunile din România" şi că "în momentul de faţănu s-a luat nicio decizie de a vinde sau de a ne consolidaoperaţiunile de pe nicio piaţă europeană şi nici nu avem un astfelde proiect în curs de implementare."

În ceea ce priveşte durata analizei, grupul a pre­cizat căaceasta va fi realizată în "următoarele luni şi săptămâni", iarindicatorii care urmează să fie luaţi în calcul pentru evaluaresunt "potenţialul real de a crea valoare sau de creştere pentruaceste active". "Toate ţările europene sunt implicate în aceastăevaluare, cu excepţia Franţei, Poloniei şi Spaniei", a declaratPellissier, potrivit Bloomberg.

Potrivit anuarului Cele mai valoroase 100 companii, ediţia 2010,realizat de ZF şi Capital Partners, Orange valorează 3,1 mld.euro.

În Marea Britanie, Orange şi-a fuzionat operaţiunile cu DeutscheTelekom, iar la joint-venture lucrează Richard Moat - fost CEO alOrange România, şi Fotis Karonis - fostul director IT alRom­telecom. Nemţii controlează prin grecii de la OTE, Romtelecomşi Cosmote, care au împreună 12 milioane de abonaţi la telefonie,TV şi net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO